Posted on 26-04-2012
Filed Under (férfi) by box

Váry Attila és Horváth Dániel

Április 27-én indul az ökölvívó junior válogatott a Komárnóban megrendezésre kerülő Olimpiai Reménységek Tornájára. Nagy örömünkre az utánpótlás olimpián mutatott teljesitményük alapján két vecsési versenyző kapott helyet a keretben: 48 kg-ban Váry Attila ,66 kg-ban Horváth Dániel. Versenyzőinknek és az utazó csapatnak sikeres szereplést kívánunk,  az elért eredményekről később beszámolunk.

Varga

Két vecsési fiú a junior válogatottban! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More   
Posted on 24-04-2012
Filed Under (Nincs kategorizálva) by box

2012. április 19.-én tette közzé az AIBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) a legfrissebb felnőtt női ökölvívó világranglistát, ahol versenyzőnk, Váry Lili az egyetlen magyar ifjúsági versenyző, akit a felnőttek között rangsorolnak. Lili a 48 kg-os mezőnyben a 19.-ik helyen áll 450 ponttal. Ebben a súlycsoportban a legeredményesebb magyar versenyző Ancsin Katalin (KSI), aki a 16. helyet foglalja el szintén 450 ponttal. A listán egyébként összesen 7 magyar versenyző szerepel (3 versenyző a 48 kg-ban, 1-1 versenyzőnk pedig az 54, 69, 75 és 81 kg-ban).

A legeredményesebb magyar versenyző Nagy Tímea, a DVSC öklözője, aki a 81 kg-os mezőnyben az előkelő 2. helyen áll.

Gratulálunk versenyzőnknek!

Váry Lili a világranglistán! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More   

Két érmet szerzett a magyar ökölvívó válogatott az olimpiai kvalifikációs tornán, ennek ellenére londoni kvóta nélkül jön haza Trabzonból

Csötönyi Sándor: „Nem kereshetjük külső körülményekben a hibákat”

Sajnos nem sikerült egyetlenegy kvótát sem szereznie a magyar férfi ökölvívó válogatottnak a Trabzonban zajló olimpiai kvalifikációs tornán. Az 52 kilós Kalucza Norbert állt hozzá a legközelebb, ám a török Selcuk Eker elveszítette a finálét, így a magyar bokszoló lett súlycsoportjában az első európai tartalék. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke kijelentette a döntők után, ez a kvalifikációs rendszer egyáltalán nem kedvez az olyan kis országoknak, mint amilyenek mi vagyunk. A hazai válogatottat igencsak segítették a többiek terhére, amit szakmailag alátámaszt az az adat, miszerint a tavaly ősszel rendezett bakui kvalifikációs világbajnokságon egyetlenegy kvótát sem szereztek, míg most hatot. A sportág hazai első embere úgy véli, ennek ellenére sem foghatják külső körülményekre a trabzoni eredményt, mert a versenyzőknek 120 százalékot kellett volna produkálniuk a kvótáért, de most csak százra voltak képesek.

– Elnök Úr! A tények szikár dolgok: a magyar csapat olimpiai kvóta nélkül érkezik haza Trabzonból. Ezúttal is minden összeesküdött a magyarok ellen a tornán?

Csötönyi Sándor: – Nem, ugyanis ilyen helyzetben nem kereshetjük semmilyen külső körülményben a hibákat, nem hivatkozhatunk semmire, hiszen így szerepeltünk. Higgye el nekem mindenki, ez a kvalifikációs rendszer nem kedvez az olyan kis országoknak, mint például a magyar. Ennek ellenére a hét versenyzőnk hét győzelmet és ugyanennyi vereséget szenvedett el, öt bokszolónk bekerült a negyeddöntőbe, ketten érmet szereztek, viszont olimpiai kvótát senki sem szerzett.

– Általában a hazai pálya lejteni szokott a pontozóknál. Mi volt a trabzoni tapasztalata?

Csötönyi Sándor: – Maradjunk annyiban, hogy irreális arányban segítették a törököket végig. Azért árulkodó lehet az az adat, hogy a bakui kvalifikációs világbajnokságon egyetlen bokszolójuk sem szerzett kvótát, míg most Trabzonban, egy nagyon erős mezőnyben tíz súlycsoportból négyet megnyertek, és összesen hat olimpiai kvalifikációs helyet szereztek. Higgyék el nekem, nem lettek hirtelen ennyivel jobbak… Az már csak és kizárólag a mi, illetve Kalucza Norbert peche volt, hogy a finálékban éppen az a török kapott csak ki, akinek Norbi kvótájához mindenképpen nyernie kellett volna. De természetesen nemcsak mi, hanem az oroszok, a franciák és a németek is érintettjei voltak ennek.

– Említette, hogy ez a rendszer nem kedvező a kisebb országoknak. Talán a régi kvalifikációs rendszer jobb volt?

Csötönyi Sándor: – Legalábbis igazságosabb. Gondoljon csak bele mindenki, annak idején Sydney-ben ugyanúgy három bokszolónk, Lakatos Pál, Balzsay Károly és Erdei Zsolt jutott ki az olimpiára, mint ahány kvótánk jelenleg van. Ha a mostani, egytornás rendszer lett volna akkor, Balzsay és Erdei ki sem jut az olimpiára. Még Peking előtt is a világbajnokságon kívül két esélyt kaptak a bokszolók kvótaszerzésre. Mielőtt bárki kritizálná a csapatot, ezeket mind vegye figyelembe.

– Rendben van, mondhatja bárki, de a kvóták száma eggyel sem nőtt Trabzonban…

Csötönyi Sándor: – Még egyszer mondom, semmire nem hivatkozhatunk. El kell fogadni, hogy most 120 százalékot kellett volna produkálnia a bokszolóinknak, ám csak százra voltak képesek, ami jelen esetben erre az eredményre volt elég.

– A jó szereplés alapja a felkészülés minősége, milyensége. Ezen a fronton minden rendben volt, mindent elvégezhettek a versenyzők, ami az eredményes szerepléshez kellett?

Csötönyi Sándor: – A szövetség mindent biztosított a válogatott számára, ami az eredményes felkészüléshez kellett. Voltak Kubában és Tunéziában edzőtáborozni, indulhattak nemzetközi tornákon, az anyagi hátteret a nyugodt munkához biztosítottuk. A ringben viszont a meccseket nem tudjuk megnyerni a bokszolók helyett, holott azonnal leszögezem, valamennyi versenyző maximálisan elvégezte az előírt munkát, és továbbra is azt mondom, Trabzonban valamennyien tisztességesen teljesítettek. Ezzel elégedett is vagyok, az eredmény az más dolog, azzal természetesen nem.

– Ezzel eldőlt, hogy a londoni olimpián három férfi bokszolónk vesz részt: Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg).

Csötönyi Sándor: – Egyelőre valóban ekkora a létszám, de például Kalucza Norbi az elsőszámú európai tartalék, míg a hölgyek közül májusban, a kínai kvalifikációs világbajnokságon szerezhetünk kvótát az olimpián debütáló három súlycsoport valamelyikében. Ugyanakkor állítom, hogy sok sportág kiegyezne azzal, ha már három londoni kvótával rendelkezne.

Olimpiai Kvalifikációs Torna, Trabzon. Csötönyi Sándor értékelése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More   

Mindkét a magyar ökölvívó vereséget szenvedett az elődöntőben a trabzoni olimpiai kvalifikációs tornán, így a török Selcuk Eker sikerén múlik a negyedik londoni kvóta

Kalucza Norbert: „Remélem, az olimpián is találkozunk, és bebizonyítom, ki a jobb”

Sajnos nem sikerült egyik elődöntő sem a magyar férfi ökölvívó válogatott számára a Trabzonban zajló olimpiai kvalifikációs tornán. Az 52 kilós Kalucza Norbert is megtanulhatta, miként lejt a hazai pálya egy rendkívül színvonalas, ugyanakkor rendkívül szoros találkozón: a pontozók semmit sem bíztak a véletlenre, és 22:12 arányban kihozták a török Selcuk Ekert. Amennyiben a hazai nézők nagy kedvence megnyeri a tornát, abban az esetben Kalucza már készülhet Londonba, és megszerzi a magyar válogatott negyedik olimpiai kvótáját. A szupernehézsúlyú Bernáth István sajnos elmaradt az eddig tőle látott közönségszórakoztató teljesítményétől, és sima, 12:2-es vereséget szenvedett a francia Tony Yokától. Bernáth nem szerzett kvótát, ám a francia győzelme esetén ő lenne az elsőszámú európai tartalék.

Már a végéhez közelednek a törökországi Trabzon városában az európai bokszolók számára fenntartott olimpiai kvótákért zajló csatározások, és sajnos kiderült, a szombati finálékat magyar résztvevő nélkül rendezik meg a helyi kosárcsapat csarnokában. Pedig az 52 kilós Kalucza Norbert mindent megtett a ringben a helyi illetőségű Selcuk Eker ellen, ám a rendkívül színvonalas, és nagyon szoros csata alatt és után ismét bebizonyosodott, ezen a tornán magyar ökölvívó nem győzhet le török bokszolót. Normál esetben egy vagy két ponttal bármelyik ökölvívót ki lehetett hozni a meccs végén – tehát a török győzelme sem érdemtelen – ám a 22:12-es pontozási arány több mint árulkodó, merre is lejtett a trabzoni szorító. Erre a legjobb példa a harmadik menet volt, amikor Kalucza szinte végigkergette a ringen a bokszzsákként püfölt törököt, ám a bírák még ezt is három pont különbséggel Ekernek adták.

„Ha a török megnyeri a döntőt, akkor én is kvótát szerzek, így szurkolok neki. Ugyanakkor azt remélem, hogy Londonban azonnal összesorsolnak vele rögtön az első fordulóban, hogy semleges ringben bizonyíthassam be, melyikünk a jobb. Sokszor eltaláltam tisztán a három menet alatt, próbáltam bevinni a sarokba, hogy megsorozzam, ám annyi most elégnek bizonyult itt a győzelemhez, hogy valaki török. Valahol a szívem mélyén sejtettem, hogy Bacskai után én sem nyerhetek a pontozóknál a helyi hős ellen”jelentette ki Kalucza, aki Eker esetleges győzelmével már a sportág negyedik olimpiai kvótáját szerezheti meg.

Kovács László szövetségi kapitány szerint végig egyenrangú küzdelem folyt a ringben, és a pontozás egyáltalán nem tükrözi a szorítóban látottakat.

„A tornán a legnehezebb ellenféllel most bokszolt Norbi, aki nagyon jól küzdött, szép ütéskombinációkra volt képes, ami a pontozóknál valahogy nem jelentkezett. Tényleg nagyon szoros csata volt, egy-két ponttal bármelyik nyerhetett, így nem csalás a török döntőbe kerülése, csak elképesztően túlzó a különbség, ugyanis végig két egyenrangú ökölvívó csatáját láthatta a közönség. Nincs mese, most már a török kezében vagyunk, és nagyon remélem, hogy a szombati fináléban legyőzi a francia Nordine Oubaalit” – fogalmazott Kovács László.

A szupernehézsúlyú Bernáth István ezúttal nem tudta azt a közönségszórakoztató bunyóját bemutatni, mint a két megnyert meccsén, és végül teljesen megérdemelten szenvedett 12:2-es vereséget az ifjúsági olimpiai bajnok francia Tony Yokától. A +91 kilós magyar meglepően keveset kezdeményezett, alig találta el ellenfelét.

„Nagyon más volt a francia ellen bunyózni, mint az eddigi ellenfeleim ellen. Jobb volt, kikaptam, ennyi, de úgy érzem, az itteni meccseimen a teljesítményemmel nem okoztam senkinek csalódást”közölte letörten Bernáth, aki a francia tornagyőzelme esetén az első európai tartalék lesz a súlycsoportjában.

A kapitány szerint a francia nemcsak tudásában, hanem stílusában is teljesen más volt, mint a magyar ökölvívó által legyőzött izraeli vagy a szlovén bokszoló.

„Sokkal többet kezdeményezett, jól ütött külharcból a francia. Ezzel együtt Pista mindent megtett, hisz aratott két nagyon szép győzelmet, így elégedett vagyok azzal az összképpel, ami róla kialakult bennem a trabzoni tornán” – mondta Kovács László.

A londoni olimpia résztvevője már: Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg).

Olimpiai Kvalifikációs Torna, Trabzon elődöntők bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More   
Posted on 19-04-2012
Filed Under (Nincs kategorizálva) by box

Kiesett a magyar ökölvívó válogatott két nagy reménysége a trabzoni olimpiai kvalifikációs tornán, így az Európa-bajnok Bacskai Balázs és az Eb-bronzérmes Szellő Imre sem lesz ott Londonban

Magyar kvótaremények, vezéráldozatokkal

Igencsak felemásra sikeredtek a negyeddöntők a magyar férfi ökölvívó válogatott számára a Trabzonban zajló olimpiai kvalifikációs tornán. Az 52 kilós Kalucza Norbert újabb bravúros győzelmével már a legjobb négy között jár, és ha legyőzi a török Selcuk Ekert, akkor biztos kvótaszerző. Ugyanitt jár a szupernehézsúlyú Bernáth István, aki egy újabb közönségszórakoztató győzelmen van túl, és neki a francia Tony Yoka testén át vezet az út Londonban. Kiesett viszont a válogatott két, az olimpiai szereplésre legesélyesebbnek tartott ökölvívója: a 69 kilós Bacskai Balázs a török Abdulkadir Koroglutól, míg Szellő Imre (81 kg) az angol Callum Smithtől szenvedett pontozásos vereséget, így egyikük sem indulhat Londonban. Ugyanúgy, mint a 91 kilós Darmos József, aki az ír Thomas McCarthy ellen kapott ki 16:7-es pontozással. Az elődöntőkre pénteken kerül sor, melyekben a magyar válogatott még teljesítheti az utazás előtt kitűzött célt, a már meglévő három kvóta mellé egy, esetleg két bokszolónk kvalifikálja magát az olimpiára.

Az év eddigi legfontosabb versenyén veszítette el idei veretlenségét a magyar férfi ökölvívó válogatott legnagyobb reménysége, a 69 kilós Bacskai Balázs a törökországi Trabzon városában megrendezett, a még kiadó londoni olimpiai szereplést jelentő kvótás helyekért zajló kvalifikációs tornán. A 2010-es Európa-bajnok sorsolása folytán már a negyeddöntőben szembe került a helyiek legnagyobb kedvencével, a trabzoni illetőségű Abdulkadir Korogluval. Bacskainak ráadásul nemcsak a törökkel, hanem a futballarénákban megszokott szurkolói buzdítással, illetve a hazai pályán eddig megfelelően lejtő pontozással is meg kellett küzdenie. A magyar bokszoló kőkeményen végighajtotta a három menetet, ám ez sajnos kevésnek bizonyult, ugyanis a pontozók – igencsak túlzó különbséggel – végül 21:14-re Koroglut látták jobbnak. Egy biztos, ha ez a meccs máshol, semleges helyszínen van, más lett volna a végeredmény. Ám ez sajnos a tényeken semmit sem változtat, azaz Bacskai Balázs nem lesz ott a londoni olimpián.

„Már a második olimpiámról maradtam le az utolsó pillanatban, és ez egyelőre feldolgozhatatlan számomra. Tiszta pofont nem kaptam az egész meccsen, ráadásul meg voltam győződve, hogy minimum egálban vagyunk az első menetet követően. Ehhez képest már négy ponttal vezetett. Mindent kiadtam magamból, mindent megtettem, amit lehetett, de ez lett a vége, holott a második és harmadik menetben nagyon meghajtottam, és sokszor el is találtam őt. Ennyire nem jók a törökök, és most kiderült, semmit sem bíztak a véletlenre” – fogalmazott Bacskai, aki sírva ücsörgött a meccs után az öltöző sarkában.

Pedig megint szépen indult a nap, ugyanis az 52 kilós Kalucza Norbert megint hatalmas szívvel harcolva a harmadik menetben fordította a maga javára a Severiani Csiladze elleni meccsét.  A grúz végig rengeteget szabálytalankodott, ám a második menet végén mégis ő vezetett 10:8 arányban. Ekkor azonban megindult Kalucza, és fantasztikus csatában végül legyőzte 14:13-as pontozással Csiladzét, és ezzel bejutott a legjobb négy közé közé. Norbi immár egy lépésre van az olimpiai kvótától, ám ez nem lesz számára egyszerű feladat, hisz a török Selcuk Eker következik számára. Esetleges veresége esetén is tovább reménykedhet Kalucza, ugyanis a kiírás értelmében az elődöntőben vesztes bokszolók közül az lesz a harmadik, aki a későbbi győztestől kapott ki. Ebben a súlycsoportban ugyanis az első három kvalifikálja magát a londoni olimpiára.

„Rengeteget szabálytalankodott ellenem a grúz egész meccsen, és ezért csak a második menet végére találtam meg a megfelelő, győzelemhez kellő stílust. Pontosan tudtam, hogy vesztésre állok, éppen ezért úgy mentem vissza az utolsó három percre, hogy mindent kihajtok magamból. A vége felé már éreztem, hogy meglesz a győzelem, és bevallom, nagyon feldob, hogy csak egy lépésre vagyok a kvótától” – fogalmazott a meccsét követően Kalucza.

Másik kvótaesélyes bokszolónk, Szellő Imre (81 kg) szintén nem élete napjaként fog emlékezni a tegnapira. Bacskaival éppen egyidőben lépett szorítóba az angol Callum Smith ellen, és – valljuk be őszintén – elveszítette a meccsét. Igaz, nem 16:6 arányban, ahogy a pontozók kihozták, ám ez a lényegen sajnos megint nem változtat.

„Óriási csalódás ez a vereség számomra, hisz a londoni olimpia miatt maradtam az amatőrök között Peking után. Egy világ omlott össze bennem, és ha azt mondom, sajnálom, az abszolút nem fejezi ki az érzéseimet. Az első menetben végig igyekeztem betartani a taktikai utasításokat, egyeneseket ütöttem, illetve testre támadtam. Szorosnak hittem az állást, de az sem roppantott meg, kiderült, három pontos hátrányból kell folytatnom, hisz az előző meccsemen is tudtam fordítani. Bevallom, amikor megtudtam a második menet végén, hogy hat pont a különbség, el sem akartam hinni. Az utolsó három percben nyomtam, végig előre bokszoltam, és már a ringben éreztem, ez nem mindig sikerült. Kell egy kis idő, míg feldolgozom azt, ami velem történt” – préselte ki magából Szellő.

A délutáni program utolsó előtti párjában szólították a szupernehézsúlyú Bernáth Istvánt, akinek a szlovén Labinot Xhoxhaj ellen kellett bizonyítania. Nos, Bernáth ismét közönségszórakoztató meccset produkált: törökön kívül ennyi tapsot senki sem kapott, és az sem tudta a kedvét venni, hogy a bíró figyelmeztette, hogy komolyan vegye a küzdelmet. Jellemző kép volt a 14:4-re megnyert meccs végén, hogy a szlovén arra kérte a magyar bunyóst, hogy fotózkodjanak egymással.

„Megint jól éreztem magam a ringben, örülök, hogy át tudtam menteni a formámat az első meccsről. A szlovén masszívabb ellenfél volt, mint az első meccsen az izraeli, de itt is ugyanazzal a lendülettel voltam képes mindhárom menetet végigbokszolni. Tény, hogy a második menet közepétől a közönségnek is bokszoltam, mert éreztem, nincs veszélyben a győzelmem” – árulta el Bernáth, aki a pénteki elődöntőben a francia Tony Yoka ellen lép ringbe.

Sajnos a nap utolsó magyar vonatkozású mérkőzésén eldőlt, hogy az Eb-bronzérmes Darmos József (91 kg) sem folytathatja tovább a londoni kvótáért való küzdelmet. A magyar nehézsúlyú ellenfele, az ír Thomas McCarthy hatalmas, látványos – ám sokszor szabálytalan – ütésekkel tarkított csatában végül 16:7-re győzött, holott a második menetben számolni is kellett rá. Sajnos Darmost a sokadik alkaros ütéséért megintették, de ez már nem osztott és szorzott a végeredményt illetően.

„Már nagyon vártam a meccsemet, rendesen felpörgettem magam, de sajnos a túlzott akarásom teljesen elnyomta a boksztudásomat. Tipikusan olyan küzdelem volt, ahol a kevesebb jóval több lett volna. Bevallom, nagyon elbizonytalanított az a tudat az első menet végén, hogy három ponttal vezet, holott teljesen jogos volt ez az állás. Innentől kezdve csak egyben bízhattam, hogy kiütöm valahogy, és emiatt teljesen elveszítettem a fejem. Egyetlen pozitívuma a meccsnek, hogy a szívem a helyén volt, harcoltam az utolsó leheletemig” – közölte Darmos.

A pénteki elődöntőkre tehát két magyar – Kalucza Norbert és Bernáth István – maradt, azaz a magyar válogatott – amely eddig 7 siker mellett 5 vereséget gyűjtött be – még bőven teljesítheti a trabzoni utazás előtt megfogalmazott célját, miszerint a már meglévő három kvóta mellé egy, esetleg egy újabb londoni helyet megszerez.

A trabzoni kvalifikációs torna pénteki, magyar érdekeltségű meccsei

52 kg – Kalucza Norbert (az első háromban kell végeznie): az elődöntőben a török Selcuk Eker ellen lép ringbe a délutáni programban

+91 kg – Bernáth István (döntőbe kell kerülnie): az elődöntőben a francia Tony Yoka ellen lép ringbe a délutáni programban

A londoni olimpia résztvevője már: Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg).

Olimpiai Kvalifikációs Torna, Trabzon 4. nap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More