Posted on 31-01-2013
Filed Under (Nincs kategorizálva) by box

Érmes remények a Bocskain

Ötvenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Bocskai emlékverseny, amely hagyományosan az első jelentős nemzetközi verseny az újévben. A verseny nemcsak Európa krémjének részvételét hozza, de Ázsiából is kiemelkedő képességű ökölvívók vesznek részt a hajdúsági eseményen.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy megpróbálja a kontinens legerősebb nemzetközi tornájává tenni a debreceni Bocskai emlékversenyt. Az elmúlt években mindig rendkívül erős mezőny gyűlt össze a Hajdúságban, és szerencsére az új olimpiai ciklus kezdetén sem változik meg ez a helyzet, továbbra is megőrzi dobogós helyét az európai versenyek rangsorában a Bocskai. A nevezések leadása után végül húsz nemzet 136 ökölvívójának részvétele várható, köztük harminc magyar bokszoló lép ringbe a tíz súlycsoport küzdelmeiben.

Hazánk diplomáciai sikereket is elkönyvelhetett közvetlenül a nemzetközi versenyünket megelőzően, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnöke, dr. Csötönyi Sándor nemcsak megőrizte helyét az Európai Ökölvívó Konföderáció (EUBC) vezetői testületében, de beválasztották a háromfős bürőba, amely az EUBC szűk döntéshozó szerve. Mindamellett megválasztották a német Helmuth Ranze megüresedő helyére, az EUBC Technikai és Versenybizottságának az élére. További diplomáciai sikereket jelent, hogy Faragó Beatrix az AIBA Női Bizottságának az alelnöke lett, míg Gál Andrást az AIBA Ifjúsági és Versenyzői Bizottságába választották meg.

A tavalyi évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó versenyzőnk, Szántó Imre tanítványa, a Kispest olimpiai ötödik versenyzője Harcsa Zoltán (75 kg) volt, aki nem vett részt a válogatott kubai edzőtáborában, egyénileg készült fel a Bocskai emlékversenyre a klubjában. Mindent megtett annak érdekében, hogy ezúttal ne ezüst-, hanem aranyérem kerüljön a nyakába, ehhez roppant erős mezőnyben kell komoly skalpokat begyűjtenie.

Európa-bajnokunk Bacskai Balázs (69 kg) számára ezúttal kiemelten fontos lenne az aranyérem, és a címvédés az elszalasztott londoni olimpiai játékok miatt. Klasszisunk jól sikerült kubai edzőtáborozás után frissen veheti fel a küzdelmet az új olimpiai ciklus első fontos állomásán, ahol minden bizonnyal komoly sorozatterhelés vár rá.

Ugyanez igaz kétszeres olimpikonunkra, Varga Miklósra (60 kg) is, aki Londonban nem tudott győzelmet aratni, de bőven lehet még esélye a javításra, lévén még csak 25 esztendős. Könnyűsúlyban mindig roppant erős a mezőny, nem lesz ez másként idén sem, így neki is legjobb tudására lesz szükség egy magasan jegyzett eredmény eléréséhez.

Az elmúlt évek egyik legfiatalabb felnőtt magyar bajnoka lett az éppen nagykorúvá érett junior Európa-bajnok Hámori Ádám (81 kg), aki edzésmunkája alapján sokat fejlődött és már nem zavarja a felkészülésben korábbi sérülése. Első alkalommal húzhat kesztyűt a nemzetközi felnőtt mezőnyben a 18 éves tehetség, és bátorságát, valamint képességeit ismerve, akár komoly meglepetést is okozhat Debrecenben.

A Harangi Imre SE korábbi Európa-bajnoki bronzérmese Ungvári István (49 kg), a pekingi olimpikon, és Londonról éppen csak lemaradó debreceni Kalucza Norbert (52 kg), a Zlatko Hrbics torna győztese, Nagy Krisztián (56 kg), a Bocskain címvédő Darmos József (91 kg), valamint az európai olimpiai kvalifikációs tornán bronzérmes Bernáth István (+91 kg) is szép reményekkel kezdheti meg a versenyt.

A közelgő Bocskai emlékversenyen pedig ismét kesztyűt húz az orosz válogatott, amely 2009 óta minden alkalommal részt vett a debreceni seregszemlén. A megfiatalított csapat így is két Európa-bajnokot vonultat fel a soraiban, a roppant erős Magomed Omarov (+91 kg) a szupernehézsúly királya lett két évvel ezelőtt Ankarában, míg Artyom Csebotarjev (75 kg) három éve Moszkvában ült fel a kontinens trónjára. Bjelik Galanov (49 kg) és Dmitrij Poljanszkij (60 kg) ezüstérmes volt a legutóbbi ankarai Eb-n, míg a csapat új ásza az örmény származású Armen Zakarjan (64 kg) lehet, aki friss orosz bajnoki címe után a nemzetközi porondon is nagyot alkothat.

A kínai ökölvívás igazi sikersztori, amely 2001-ben vette kezdetét, és röpke egy évtized alatt versenyzőik eljutottak a nemzetközi elitbe. Tavaly első alkalommal vettek részt a Bocskai emlékversenyen, idén szerencsére ismét színesíteni fogják a mezőnyt. A kétszeres olimpiai bajnok Cou Si-minget (49 kg) az ifjúsági Ázsia-bajnokság ezüstérmese, Csiang Csin-jong próbálja meg pótolni, de jelen lesz Debrecenben a bakui Vb-bronzérmese, Vang Hszüan-hszüan (91 kg), a WSB egyéni győztes Vang Csi-min (60 kg), és az Ázsia Játékok ezüstérmese, Csang Jong (52 kg) is.

A brit ökölvívás tavaly megkoronáztatott, minden világversenyről aranyérmekkel térhetett haza a csapatuk, de az egyértelmű csúcspontot a hazai londoni olimpia jelentette, amelyen a házigazda megnyerte a csapatversenyt. A World Series of Boxing elfoglaltságai miatt több angol klasszis nem utazik el Debrecenbe, de itt lesz két Eb-bronzérmesük, Charlie Edwards (52 kg) és Gamal Yafai (56 kg) is. Wales is képviselteti magát a Brit-szigetekről, közöttük a Tammer torna győztese, Joseph Cordina (60 kg) és a szingapúri ifjúsági olimpián ötödik Zack Davies (64 kg) számíthat kiemelkedő helyezésre Debrecenben.

Olaszország az elmúlt években nem vett részt a versenyen, de a kiemelkedő európai boksznemzet ezúttal szintén alaposan megfiatalított csapattal jelen lesz a Bocskai emlékversenyen. A londoni olimpián szerepelt Manuel Cappai (52 kg) ezúttal egy súllyal feljebb próbál szerencsét a Hajdúságban, míg az olasz ökölvívás egyik legnagyobb reménysége, az ifjúsági olimpiai bronzérmes Fabio Turchi (91 kg) 19 éves kora ellenére üde színfolt lehet a versenyen.

Ázsia vezető ökölvívó hatalma, Kazahsztán több éves kihagyás után ismét szerepel a Bocskai emlékversenyen, bár ezúttal nem a legerősebb csapatával lesz jelen. Lebecsülni semmiképpen sem szabad őket, mert minden indulójuk érmes volt novemberben hazája nemzeti bajnokságán, amelynek minősége felér egy mini Európa-bajnoksággal.

49 kg (8 fő):

A súlycsoport legnagyobb esélyese egyértelműen az ankarai Európa-bajnokság ezüstérmese, az orosz Bjelik Galanov, aki már nemzeti bajnoki címet is szerzett, és 23 éves kora ellenére már rutinos szereplője a nemzetközi versenyeknek, a Bocskain is járt már többször.

Legnagyobb ellenfele a kínaiak ifjúsági Ázsia-bajnoki ezüstérmese Csiang Csin-jong lesz, aki a kétszeres olimpiai bajnok Cou Si-minget próbálja meg pótolni a csapatban. Képességeiről mindent elmond, hogy már bokszolt sztár honfitársa ellen, és csak szoros mérkőzésen maradt alul a Bocskain 21. születésnapját ünneplő versenyző.

Az egyiptomi Ramy Helmy Elawady a londoni olimpián is nyert meccset, így minden bizonnyal kemény dió lesz az Ungvári Istvánt, Sárga Attilát, és Lakatos Istvánt felvonultató magyar kontingensnek.

52 kg (12 fő):

A Bocskai emlékversenyen a címvédők közül négynek adatik meg a lehetőség az ismétlésre, közülük a kínaiak Ázsia Játékokon ezüstérmes versenyzőjének, a 2012-es verseny legjobbjának megválasztott Csang Jongnak reális esélye van a dobogó legmagasabb fokára állnia Debrecenben.

Legnagyobb ellenfelei az orosz bajnokság bronzérmese, az örmény származású Karen Arutyunjan, a tehetséges londoni olimpikon olasz Manuel Cappai, az ankarai Eb-bronzérmes egy súllyal feljebb lépő angol Charlie Edwards, valamint a kazah bajnokság újdonsült ezüstérmese, Azat Mahmetov lehetnek.

A magyarok közül az abszolút hazai ringben versenyző Kalucza Norbert már megnyerte a tornát korábban, míg az ifjúsági korú Szőrös Márk üde színfoltja lehet a versenynek, amelyen első alkalommal bizonyíthat a felnőttek között.

56 kg (14 fő):

A moszkvai Európa-bajnokságon bronzérmes angol Gamal Yafai kiváló képességű versenyző, de a tavalyi évet szinte teljes egészében kihagyta sérülései miatt, így kérdéses, jelenleg milyen fizikai állapotban van a 21 esztendős remek bunyós.

Az orosz ifjúsági csapatba ugyan nem sikerült tavaly bekerülnie a szintén örmény származású Tigran Uzlijannak, de novemberben az orosz felnőtt bajnokságon 18 évesen nagyot robbantott, ezüstérmet szerzett, így a tehetséges versenyzőre mindenképpen figyelni kell mindenkinek az 56 kilósok mezőnyében.

Az egyiptomiak egyik legjobbja, a szingapúri ifjúsági olimpiai játékokon bronzérmes Hesam Mahmud Abdelaal Londonra is kvótát szerzett, és folyamatosan fejlődik a még mindig csak 19 esztendős reménység. Komoly kihívója lehet az aranyra pályázóknak, akár csak az Ázsia Játékokon ezüstérmes, de tavaly gyenge évet záró kínai Csang Csia-vej, és a kazah bajnokság ezüstérmese, Rusztam Rusztamov is.

A legjobb magyar ebben a súlycsoportban a szolnoki Nagy Krisztián lehet, aki 2011-ben berobbant a nemzetközi mezőnybe, majd az átmeneti visszaesést követően tavaly az év utolsó harmadában már újra jobb teljesítményt nyújtott. Harcosságával sokáig juthat Debrecenben, míg Berna Dávid és Lakatos Krisztián is bizonyíthatja képességeit.

60 kg (16 fő):

A könnyűsúlyúak mezőnyében a verseny címvédője, az Eb-ezüstérmes orosz Dmitrij Poljanszkij számít egyértelműen az elsőszámú esélyesnek. Képességei alapján idén akár világbajnoki érmes is lehet a 23 esztendős orosz versenyző, de Debrecenben a dolgát remélhetőleg Eb-bronzérmesünk, Varga Miklós alaposan meg fogja nehezíteni.

A walesi Joseph Cordina is rutinos bokszolónak számít, nyert már Tammer tornát, és közel volt ahhoz is, hogy a brit olimpiai csapatba bekerüljön. Ez végül nem sikerült neki, de remek képességeit Debrecenben csillogtathatja. A kínai Vang Csi-min WSB egyéni bajnoknak mondhatja magát, míg az Afrika Játékok győztese Ahmed Mejri is okozhat meglepetést ebben a súlycsoportban.

64 kg (14 fő):

Az oroszok új nemzeti bajnoka a kisváltósúlyúak között szintén örmény felmenőkkel büszkélkedhet. Armen Zakarjan ugyan nem vett még részt nagy világeseményen, de magabiztosan menetelt több nemzetközi versenyen már, így a kategória egyértelmű aranyesélyesét tisztelhetjük személyében.

A csehek legjobbja, a londoni olimpiát is megjárt Zdenek Chladek, a pekingi olimpikon tunéziai Hamza Hassini, az ifjúsági olimpián pontszerző walesi Zack Davies, és a Londonra szintén kvótát szerzett egyiptomi Eszlam Mohamed Ali nagy valószínűséggel csak megszorítani tudják a feltörekvő orosz titánt.

Kétszeres Vb-bronzérmesünk, Káté Gyula visszavonulása után egyelőre még csak az utódját keresi dr. Kovács László szövetségi kapitány, így Nyéki Georgian, Herczeg József és Bangó Eduárd számára is nyitva van az ajtó.

69 kg (16 fő):

Európa-bajnokunk Bacskai Balázs többszörös címvédője a Bocskai emlékversenynek is, amelyen az új olimpiai ciklus első versenyeként bizonyíthat. A Vasas-Süllős váltósúlyú klasszisa nagyon fogadkozott, hogy ott lesz Rióban, nem hagyja elúszni a harmadik lehetőséget. Remélhetőleg ennek első lépését megteszi Debrecenben.

Az oroszok képviselője ezúttal Alekszandr Ivanov lesz, aki ezüstérmes volt hazája bajnokságán novemberben, de ez kimondottan lyukas súlya a boksznagyhatalomnak. Nagy meglepetést aligha fog okozni Bendzsinek a rutinos orosz.

A 19 éves Meirim Nurszultanov ifjúsági Ázsia-bajnok volt 2010-ben, míg a felnőttek között eddig egy bronzérme van a tavalyi kazah bajnokságból. A lengyelek főiskolás Európa-bajnoka Tomasz Kot roppant erős versenyző, de tavaly a Bocskain kórházba került a Bacskai Balázzsal vívott negyeddöntő után. A bosnyák Velibor Vidics és a horvát Borna Katalinics egyaránt sok csatát megélt ökölvívó, és rutinjuk miatt okozhatnak egy-egy meglepetést.

75 kg (16 fő):

A Kispest immáron húszesztendős bunyósa Harcsa Zoltán a tavalyi év legeredményesebb magyar ökölvívója lett. A 2012-es évben a Bocskain legyőzte az üzbégek kétszeres világbajnokát Abbosz Atajevet, aki Londonban végül bronzérmet szerzett. Idén célul tűzte ki maga elé az aranyérmet, ehhez szintén veretes mezőnyön kell keresztül verekednie magát.

Az oroszok Európa-bajnok versenyzővel képviseltetik magukat a Bocskain, Artyom Csebotarjev 2010-ben Moszkvában léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára. Azóta több váratlan meglepetés érte, de novemberben visszafoglalta első helyét az orosz csapatban.

A kazah bajnokság ezüstérmese, a 21 éves Jerik Alzsanov már több nemzetközi versenyen bizonyította, hogy nem lehet félvállról venni, a pekingi olimpikon egyiptomi Hosszam Bakr Abdin pedig hosszabb kihagyás után tért vissza a nemzetközi porondra. A húszesztendős kínai Ven Jin-hang az ifjúságiak között jelentős eredményeket ért el, többek között korosztályos kontinensbajnoknak vallhatja magát, és a 2010-es ifi Vb-n is a legjobb nyolcig menetelt. A tinédzser walesi Aaron Bird sokat fejlődött, míg a veterán katari Hzam Nabah már 2001 óta járja a világversenyeket.

81 kg (16 fő):

Nagyon kiegyensúlyozott kategória a félnehézsúlyúak mezőnye, amelyben az orosz bajnokság bronzérmese, Vlagyimir Siskin nem feltétlenül a legnagyobb esélyes. Kevés nemzetközi rutinnal rendelkezik a 21 éves versenyző, hiába jött egy fejlett bokszkultúrából, végső győzelme nem borítékolható.

A 19 éves moldáv Petru Ciobanu az egyik legtöbbet fejlődő európai bokszoló ebben a súlyban, a decemberi kalinyingrádi U-22 korosztálynak kiírt kontinensviadalon ezüstéremmel gazdagodott a kollekciója. A finnek legjobbja, Ville Hukkanen tavaly bronzérmes volt a Bocskain, idén esélye van még ennél is fényesebb szereplésre, míg az angol Lawrence Osueke és a kevésbé rutinos fehérorosz Szergej Novikov is remek adottságokkal van megáldva.

Ebben a kiegyenlített mezőnyben junior Európa-bajnokunk Hámori Ádám sem indul esélyek nélkül, megteheti az első jelentős lépést a felnőttek mezőnyében. A hazai ringben szereplő Nagy Péter, és Hosszú Ferenc is bízhat érmes helyezésben.

91 kg (15 fő):

Darmos József tavaly a szó legszorosabb értelmében kiküzdötte az aranyérmet az üzbég Rusztam Tuljaganov elleni fináléban. Idén még nehezebb dolga lesz kétszeres Eb-bronzérmesünknek figyelembe véve a nehézsúly mezőnyének minőségét.

A Vb-bronzérmes kínai Vang Hszüan-hszüan már tavaly is megmutatta magát a Bocskain, de a 2009-es ifjúsági Európa-bajnok orosz Alekszej Jegorov, a kazah Madi Habijev, és az olaszok roppant tehetséges tinije, Fabio Turchi is a mezőnyben lesz. A fehérorosz Alekszandr Kalejev, a junior Vb-ezüstérmes moldáv Viktor Jalimov és a lengyel Wlodzimierz Letr sem lesz könnyű ellenfél.

A súlycsoport másik kiemelkedő magyar versenyzője, Deél Szabolcs decemberben komoly tettet hajtott végre azzal, hogy legyőzte Darmos Józsefet az országos bajnokság döntőjében. Most ismét hazai környezetben bizonyíthatja, hogy fejlődése töretlen.

+91 kg (10 fő):

A szupernehézsúlyú mezőnyben kiemelkedik az oroszok Európa-bajnoka, és londoni olimpikonja, Magomed Omarov, aki az elmúlt két esztendőben összesen három vereséget szenvedett, és a súlycsoport legnagyobbjait is legyőzte már. Hatalmas meglepetésnek számítana, ha az aranyérem nem az ő nyakába kerülne az idei Bocskain.

A kazah bajnokság ezüstérmese, Olzsasz Bukajev első nemzetközi tornáján vehet részt, igazi sötét lónak számít. Az angol csapatban ugyan csak harmadik számú szupernehézsúlyúnak számít Fraser Clarke, de képességei elég jók ahhoz, hogy meglepetésre is képes legyen. Az éremesélyes szlovén Xhoxhaj Labinot ellen a debreceni Bernáth István tavaly az ankarai kvalifikációs tornán diadalmaskodott, így a medália az ő számára elvárás.

Érmes remények az 57. Bocskai emlékversenyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More   

Búcsú a fejvédőtől – forradalmi változások a világ ökölvívásában

Az AIBA elmúlt hétvégén Lausanne-ban tartott bizottsági ülései, valamint a rendkívüli EUBC-kongresszus forradalmi változások bevezetését jelzik a világ amatőr ökölvívásában. Június elsejétől eltűnik a fejvédő a felnőtt (elit) férfiak versenyeiről, és bevezetik a profiknál használatos menetenkénti tíz pontot jelentő pontozást.

Nekünk, magyaroknak a legfontosabb személyi döntések a lausanne-i ülésről: Dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke megőrizte végrehajtó bizottsági tagságát az európai amatőr boksz vezetőtestületében, az EUBC-ben, s annak szűk – háromtagú – vezető grémiumában, a Büróban (a büro létszámát a jövőben ötre bővítik). Változást jelent, hogy elnökünket megválasztották a Technikai és Versenybizottság elnökének, s ezzel az európai ökölvívó-életet érdemben alakító bizottság vezetője lett.

Az AIBA bizottsági üléseivel kapcsolatos információ, hogy Gáll Andrást beválasztották az Ifjúsági és Versenyzői Bizottságba, Faragó Beatrix pedig a Női Bizottság alelnöke lett.

A háromnapos tanácskozássorozat záró ülésén Dr. Csötönyi Sándor a MÖSZ érdemrendjével tüntette ki Ho Kimet, az AIBA dél-koreai ügyvezető igazgatóját, a világszövetség fáradhatatlan robotosát.

A sportágunk jövőjét érintő legfontosabb változások – amelyekről részben vagy egészen már eddig is voltak sejtéseink, illetve információink – az alábbiak:

1. A felnőtt (elit) férfiak versenyein június elsejétől már nem szabad fejvédőt viselni, és február 15-től beindul az úgynevezett átmeneti időszak, ami azt jelenti, hogy már ettől kezdve is rendezhetnek fejvédő nélküli versenyeket – ha a szervezők így akarják. Így tehát az októberi, Almatyban sorra kerülő elit vb-n már nem lesz fejvédő. Hogy a májusi minszki eb-vel mi a helyzet, az elsősorban a szervezők döntésén múlik.

A nőknél azonban minden korcsoportban marad a fejvédő, s a férfiak ifjúsági és junior korcsoportjában is.

2. Megszűnik a pontozógép, és áttérnek a WSB-ben már most is alkalmazott tízpontos pontszámításra. Az eddigi öt pontozóval szemben három lesz, ezt a hármat az öt közül sorsolással választják ki. Minden menetre pontoznak, a győztes tíz pontot kap, a vesztes kilencet (ha kicsi a különbség), nyolcat (ha jelentős), hetet (ha igen jelentős) vagy hatot (ha nyomasztó a fölény). Tehát menetenként 10:9-es, 10:8-as, 10:7-es és 10:6-os különbség jöhet létre, s a meccs végén a pontszámokat bírónként összesítik, ugyanúgy, ahogy a profiknál. Az adott pontszámot a pontozó a komoly ütések, a védekezés minősége, az általános benyomás figyelembe vételével határozza meg, tehát nem mechanikusan adják össze a bevitt ütések számát.

Az új pontozási rendszer ugyancsak június 1-én lép életbe, itt is lesz egy átmeneti időszak ezt megelőzően.

3. A felnőtt férfiaknál a 69 kg-os súlycsoporttól felfelé a 10 unciás kesztyűt 12 unciásra cserélik, máshol marad a 10 unciás kesztyű. Ennek az az oka, hogy a fejvédő nélküli bokszban a NOB megköveteli a nagyobb kesztyű használatát azokban a kategóriákban, ahol erősebbeket ütnek.

4. A 2016-os riói olimpiára a férfi kvóták a következőképpen alakulnak: A WSB-ből az eddigi 5-tel szemben 30-an jutnak tovább (mind az öt súlycsoportból hatan-hatan), az APB-ből (AIBA Profi Boksz) 70-en (a 10 bajnok, plusz súlycsoportonként hatan), az AOB-ből pedig összesen 147-en, s a háromtagú bizottság további három kvótát oszt ki. Ez összesen 250 hely, úgy, mint eddig. (Az AOB ezen túl nem azt jelenti, hogy AIBA Olympic Boxing, hanem azt, hogy AIBA Open Boxing, vagyis Nyílt). A 2015-ös vb kvalifikált az olimpiára, a tíz világbajnok automatikusan kijut Rióba, a négy kontinentális bajnokság (2015) 107 helyről dönt, s lesz még egy világméretű kvalifikációs torna, amelyen 30 hely sorsa forog kockán – ez összesen 147 hely.

5. Az ökölvívás mindhárom ágában – AOB, APB, WSB – 19 és 40 év közötti sportolók versenyezhetnek, tehát feljebb került a korhatár.

Ezeken kívül még megannyi változást jelentettek be, illetve van kiforróban, ezekről majd akkor tudunk részletesen beszámolni, ha az AIBA írásban is kiküldte ezeket.

A személyi változások közül a legfontosabbak:

Dr. Humbert Furgoni, az EUBC elnöke lemondott tisztségéről, helyére az olasz Franco Falcinelli került.

Az AIBA Technikai és Versenybizottságának új elnöke a német Helmut Ranze lett, az ő helyét az EUBC hasonló bizottsága élén dr. Csötönyi Sándor foglalta el.

A bizottságok vezetőinek előadásai közül talán az Orvosi Bizottság elnökének, az amerikai dr. Charles Butlernek a beszámolója volt a legizgalmasabb. A fejvédő elhagyásával kapcsolatban (hangsúlyozzuk: csak az elit férfiaknál!) felmerültek egészségügyi kételyek, ezeket azonban Butler doktor eloszlatta. A sportág történetében először (!) végeztek összehasonlító elemzést, 15 000 menet értékelése alapján, külön vizsgálva a fejvédőben, illetve a nélkül lebonyolított tornákat.

A következtetés egyértelmű: fejvédő nélkül több a felületi sérülés, a bőr, illetve a szemöldök felrepedése, viszont kevesebb a kiütés (K. O.), s az ezzel együtt járó agyrázkódás! A WSB-ben (nincs fejvédő) a meccsek 0,027 százalékában volt agyrázkódás, az AOB-versenyeken 0,054 százalékban!

Az ok: fejvédőben egyfelől nagyobb a célpont mérete, másfelől az első számú kiütési pontot, az állcsúcsot nem védi a sisak. Nem beszélve arról, hogy fejvédő nélkül kifinomultabb védekezési stratégiát alkalmaznak az ökölvívók, míg fejvédőben a sisakra bízzák magukat.

„Meggyőződésem, hogy a fejvédő elhagyása nagymértékben javítja az ökölvívók védekezési technikáját!” – jelentette ki az ülésen jelen lévő 78 éves edzőfejedelem, a kubai Alcides Sagarra.
S ami legalább ennyire fontos: most már lesz “arca” a bokszolónak, az eddiginél sokkal hatékonyabban lehet reklámozni a sztárokat, a sportág marketingje, eladhatósága jelentősen javulhat.

Említést érdemel, hogy az EUBC székhelye átköltözik Párizsból Assisibe (Olaszország), az idei női ifjúsági vb Cataniában (Szicília) lesz, májusban, s a technikai delegátusokat ezen túl supervisornak hívják, akárcsak a profiknál.

Októberben – a világbajnoksággal egyidejűleg – átadják Almatyban az első AIBA-akadémiát, amely 33 millió dolláros költséggel épült. Hamarosan kész lesz Kínában a második akadémia, amelynek költsége 300 millió dollár volt, s amelyhez egy 5000 férőhelyes sportcsarnok is tartozik, Assisiben készül az első európai akadémia, s Zambiában és Algériában is épül egy-egy AIBA-edzőközpont.

A női olimpiai súlycsoportok számát háromról hatra kívánják növelni, de ennek megvalósítása a NOB-on múlik. Ugyancsak idén dönt a NOB arról, hogy a 26 olimpiai sportágból melyik lesz az az egy, amelyet törölnek – Vu Csing-kuo elnök véleménye szerint az ökölvívás olimpiai léte nem forog veszélyben.

Írta: Gáll András

Fotók: Gáll András

Eltűnik a fejvédő! Fontos változások 2013-tól! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More   
Posted on 18-01-2013
Filed Under (Nincs kategorizálva) by box

Ez volt a 2012-es év!

Szakosztályi beszámoló az elmúlt év eredményeiről!

Soha ilyen jó évet nem zárt még a Vecsés SE Ökölvívó Szakosztálya, mint az idei esztendőben. A magyar bajnokságokról 12 éremmel tértek haza versenyzőink, ehhez még 1 junior EB ezüst és 1 ifjúsági EB bronzérem is társult.
Ennek köszönhetően az országos ranglistán a TOP5-ben zártuk ezt a versenyévadot.

Nézzük kronológiai sorrendben a 2012-es év legemlékezetesebb pillanatait:

Január:
Január 7-15 között 3 vecsési lány utazott Szerbiába a magyar válogatott tagjaként. A 17 ország részvételével megrendezett I. Woman Cup elnevezésű viadalon Váry Lili ezüstérmet, Fadgyas Vivien és Vennes Dzsenifer pedig bronzérmet szerzett.
Január 28-án a Bizalom Kupa első fordulóján Faragó Orsolya győzelemmel kezdi az évet.

Február:
Február 4.-én a vecsési Dinoszaurusz Band adott koncertet, amelynek a bevételét a szakosztályunknak ajánlották fel. Ezúton is köszönjük a felajánlást!
Ebben a hónapban adta ki a MÖSZ a hivatalos 2011. évi szakosztályi rangsort. A Vecsés SE a 11. legjobb klub Magyarországon!
Váry Attila Tatán edzőtáborozik a junior válogatottal.
Vennes Dzsenifer régóta beteg kezét végre megműtik a Sportkórházban. Dzsenire ezután hosszú gyógyulás vár, a magyar bajnokságig nem is tud bokszolni.

Március:
1.-én az Utazás Kiállítás Olimpiai Pavilonjában a vecsési lányok képviselték a női ökölvívó sportágat.
Váry Attila ismét a tatai edzőtábor vendége.
A hónap végétől Váry Lili és Fadgyas Vivien csatlakozott Tatán a felnőtt világbajnokságra készülő válogatott kerethez.

Április:
Április 4-7. között rendezték meg az Utánpótlás Olimpiát, ahol 62 egyesület 276 versenyzője vett részt. A vecsési csapat 7 fővel vett részt a viadalon. Váry Attila aranyérmet, Horváth Dániel ezüstérmet szerzett. Bronzéremmel zárta a versenyt Lőczi Gergő, Varga Dávid és Laky Gergő.
Váry Lili a világranglista 19. helyén van rangsorolva. Lili az egyetlen ifjúsági versenyző hazánkban, aki a felnőtt világranglistán szerepel.
Váry Attila és Horváth Dániel Pozsonyban, az Olimpiai Reménységek Tornáján vett részt, amit Horváth Dániel meg is nyert.

Május:
6.-án megrendeztük a Vecsés Kupát, ahol 22 egyesület 102 ökölvívója indult. 18 versenyzőnkből 14-nek jutott ellenfél. 2 bemutató mérkőzés mellett 8 győzelem és 4 vereség az egyenlegünk.
Váry Lili előrelépett a 16. helyre a világranglistán.
Váry Attila Bakuban a Heydar Aliyev Kupán lépett ringbe a magyar junior válogatott tagjaként. Sajnos a selejtezőkben búcsúzott a versenytől.

Június:
Váry Attila a Szófiai junior EB-re utazott, ahol 52 kg-os súlycsoportban a selejtezők során búcsúzott a versenytől.
Itthon az V. Junghaus Gusztáv Emlékversenyen vettünk részt 12 versenyzővel. 7 ökölvívónk léphetett ringbe, 5 győzelmet arattunk.

Július:
Júliusban egy kis szünetet tartottunk, hogy az olimpián szereplő magyar sportolóknak tudjunk szurkolni!

Augusztus:
Az utolsó nyári hónapon először a kőszegi Ostrom Kupán vettünk részt, majd a ceglédi Bizalom Kupa fordulón léptünk a kötelek közé. Cegléden ismét nagy létszámmal, 16 versenyzővel jelentünk meg.
Megalakult a Vecsés SE faddi tagozata, miután a Faddon edző gyerekek Török István vezetésével a klubunkhoz igazoltak.

Szeptember:
Elindítottuk felnőtt hobbi bokszedzéseinket heti 3 alkalommal, Kangli Lajos edző vezetésével.
A Bizalom Kupa 5.-befejező- fordulója után derül ki, hogy a Vecsés SE megnyerte a Női összetett és a Férfi összetett versenyt is. A faddi tagozat 4 versenyzője is győzelemmel mutatkozott be a szakosztályban.
A hónap legfontosabb eseménye a Serdülő Magyar Bajnokság volt, aminek Vecsés adott otthont. Immár második alkalommal rendeztünk országos bajnokságot Vecsésen, így fel tudtuk használni a 2010-es női OB-n szerzett tapasztalatainkat. A szervezés így sem volt egyszerű! Az OB-n 43 egyesület 143 versenyzője jelent meg. A vecsési csapat 7 versenyzőt indított. Első alkalommal mutatkoztak be a faddi fiókszakosztályunk versenyzői Török István edző vezetésével. Az év első magyar bajnoki címét Lőczi Gergő szerezte Vecsés városának, Varga Dávid bronzéremmel zárta az országos viadalt.

Október:
Megkezdtük Üllőn az Általános Iskolában a kihelyezett edzéseket a helyi gyerekeknek heti 2 alkalommal, Kangli Lajos edző vezetésével.
Faddi bunyósaink közül heten Kercseligeten léptek ringbe.
Nagyberkiben 8 faddi induló, 8 győzelem.
A Junior OB-n 3 versenyzőnk indult: Váry Attila, Papi Bence, Horváth Dániel. Papi Bence magyar bajnok lett, Horváth Dániel pedig ezüstérmes.
Október 17-21 között Olaszországba utazott a magyar válogatott, soraikban 5 vecsési versenyzővel. A már rutinos válogatott Váry Lili és Fadgyas Vivien mellett Zsigri Viktor, Szabó Dániel és Hegedűs Diána első alkalommal volt tagja a nemzeti válogatottnak. Az Olaszország-Magyarország csapattalálkozón (2 mérkőzés volt) minden vecsési versenyző szépen helytállt.
A 3 lány Olaszországból rögtön Tatára utazott, ahol csatlakoztak a Junior és Ifjúsági EB-re készülő csapathoz. Vecsésről 5 versenyző volt a válogatott keret tagja: az ifi Váry Lili és Fadgyas Vivien, illetve a junior Nádasdi Judit, Varga Krisztina és Hegedűs Diána.

November:
A lengyelországi Wladyslawowoban megrendezésre kerülő Junior és Ifjúsági EB-n 4 vecsési lány szerepelt a magyar válogatottban. A juniorok között Hegedűs Diána ezüstérmet szerzett, az ifik között Váry Lili bronzérmes lett. A junior Nádasdi Judit és Varga Krisztina 5. helyen zárta a kontinentális bajnokságot.
Az ifjúsági OB-n Végh Benjámin bronzérmet szerzett.
A női OB-n 8 vecsési lány indult, és az EB fáradalmai ellenére 2 arany, 1 ezüst és 3 bronzéremmel zárták az idei magyar bajnokságot. Junior korosztályban Varga Krisztina és Hegedűs Diána aranyérmes, Nádasdi Judit bronzérmes lett. A felnőttek között Vennes Dzsenifer ezüst, Váry Lili és Fadgyas Vivien bronzérmet szerzett. Faragó Orsolya és Szűcs Szabina 5. helyen zárja az OB-t.
A faddi bunyósok a Horváth Géza Nemzetközi Emlékversenyen szerepeltek Pécsen. Csicsó Jenő és Mátyás Krisztián aranyérmet szerzett.

December:
Az év utolsó megmérettetése a felnőtt magyar bajnokság. Lakatos Csaba bronzérmének köszönhetően idén először minden magyar bajnokságról hoztunk el érmet. Zsigri Viktor és Brúger László a szerencsétlen sorsolásnak köszönhetően már az első nap búcsúzni kényszerülnek.
A faddi bunyósok Kaposváron, Baján és Tatabányán vettek részt Pofon Partin.

Az idei sikerekben fontos szerepük volt a szakosztály edzőinek is, név szerint:
– férfi szakág: Varga Viktor, Mikus Ferenc
– női szakág: Seres Attila
– utánpótlás: Balatoni Balázs
– Faddi tagozat: Török István

Seres Attila
szakosztályvezető

Ez volt a 2012-es esztendő! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More