Posted on 07-02-2013
Filed Under (Nincs kategorizálva) by box

Szellő ökle lecsapott, Harcsa és Rüll remekelt

Kellett egy kicsit várni az első sikerre, de aztán egyik magyar győzelem követte a másikat Debrecenben, az 57. Bocskai István Ökölvívó Emlékverseny első napján, amikor a legjobb nyolc közé kerülés volt a tét. Szellő Imre lecsapta fehérorosz ellenfelét, Harcsa Zoltán fölényesen győzött, és Rüll Tamás személyében egy új reményteljes nehézsúlyú került fel a magyar bunyó térképére. Bacskai Balázs egy ponttal nyert

Szerda délután 19 pár lépett szorítóba, és kezdetben bizony szívtuk a fogunkat. Az első hat, magyar érdekeltségű meccsen ugyanis alulmaradtak versenyzőink, habár a 49 kilós Lakatos Istvánt és az 56 kilós Berna Dávidot nyugodtan ki lehetett volna hozni győztesnek, csakhogy – a nemzetközi mezőnyben szinte példa nélküli módon – a hazai szorító nem előnynek, hanem hátránynak számított a pontozóknál.

A többi meccsen nem lehetett vita, így érkeztünk el hat vereség után az ifjúsági olimpiai bronzérmes, felnőtt olimpiai ötödik helyezett Harcsa Zoltán mérkőzéséhez.

A kispesti fiatalember, Szántó Imre tanítványa végig sokkal jobb volt walesi ellenfelénél, a harmadik menetben számoltak is a britre, Harcsa 17-4-es pontozással magabiztosan győzött, és a következő körben, immár a dobogóért a szlovén Aljaz Venkóval találkozik.

Ha egyszer egy üzlet beindul… A 91 kilóban három magyar is győzött és az erőnyerő Darmos Józseffel együtt négyen vannak a negyeddöntőben!

Előbb Kálmán Attila, a Tápiómente „óriásbébije” győzött úgy, hogy a pontozóknál 14-9-re rosszabbul állt, de szépen jött fel, és egy bombájával eltörte horvát ellenfele orrát. Filipi rettenetesen vérzett, le is léptették, Kálmánnak orosz ellenfele lesz a következő körben.

„Átaludtam az első két menetet, de aztán egy felütéssel eltörtem az orrát” – mondta Lantos Gyula tanítványa.

Rüll Tamást nem nagyon ismerjük, a 24 éves óbudai bunyós egy éve bokszol komolyabban, de szép jövő előtt áll. Most hatalmas hajrával 15-11-re megverte kazah ellenfelét, ami nem akármilyen fegyvertény.

„Szeretnék ott lenni májusban a minszki Európa-bajnokságon” – jelentette ki Rüll.

Nem lesz könnyű dolga, mert Szellő Imre is ott akar lenni, és a korábbi 81 kilós Eb-bronzérmes most a nehézsúlyban kirobbanó formában bokszol. Kissé álmosan kezdett, el is bukta az első menetet, de aztán egy borzalmas jobbegyenessel úgy megrendítette fehérorosz riválisát, hogy Kalejev azt sem tudta, hol van, repült is a törülköző.

A következő forduló csemegéje a Rüll-Szellő összecsapás lesz!

Immár az esti programban Varga Miklós is bemutatkozott, a hajdúsámsoniak könnyűsúlyú Eb-bronzérmese 14-13-as pontozással verte a walesi Joseph Cordinát, akivel korábban együtt bokszolt a milánói WSB-klubban.

Aztán Fodor Milán, a Vasas 60 kilós fiatalja is győzött, méghozzá simán, miként klubtársa, a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs is, csakhogy utóbbi véres verejtékkel, 10-9-re.

Egy másodperccel a végső gongszó előtt még 9-9-re állt a meccs a moldovai Alexei Puscassal, a végén valahonnan előkerült egy pont, ezzel győzött 10-9-re Bendzsi. Nem volt felhőtlenül boldog az eredményhirdetésnél a 69 kilós magyar, úgy tűnt, nem elégedett a teljesítményével.

Az újabb magyar siker ugyanebben a súlycsoportban született meg, a nyíregyházi Szilvai László 13-11-re legyőzte a fehérorosz Vagyim Pankovot, ez bizony kellemes meglepetés! Szilvai még csak 19 éves, most került fel a felnőttek közé, jó kis bokszoló válhat belőle – sőt, talán már most is az.


Herczeg József
egy súlycsoporttal feljebb indult, mint a saját kategóriája, a 64 kg – az ok prózai, egy bántó baki következtében reggel a mérlegelésnél pár dekával átesett a súlyhatáron. Így hát a 69 kilóban indult, és – majdnem megverte az aktuális olasz bajnokot. Két ponttal látták jobbnak a pontozók Morellót – nem volt igazuk.

81 kilóban a nyíregyházi Hosszú Ferenc remek boksszal verte a lengyelt, akire kétszer is számoltak. Nagy Péter és Hámori Ádám szoros meccsen maradt alul, utóbbi mindössze egyetlen ponttal úgy, hogy két meneten át vezetett.

Eredmények:

49 kg: Lakatos István-Rami el-Avadi (egyiptomi) p. v. 11-13

56 kg: Berna Dávid-Tigran Uzlijan (orosz) p.v. 9-11

Rusztam Rusztamov (kazah)-Lakatos Krisztián p. gy. 21-9

64 kg: Mohamed Eszlam (egyiptomi)-Pásztor György d. f. 2. m.

Takács József-Vitalij Vorobjov (fehérorosz) p. v. 3-12

Zach Davies (walesi)-Török János p. gy. 13-7

75 kg: Harcsa Zoltán-Aaron Bird (walesi) p. gy. 17-4

91 kg: Josip Bepo Filipi (horvát)-Kálmán Attila sérülés miatt leléptetés 3. m.

Rüll Tamás-Madi Kabijev (kazah) p. gy. 15-11

Alekszandr Kalejev (fehérorosz)-Szellő Imre 2. m. feladás

Vang Hszüen-hszüen (kínai)-Deél Szabolcs p. gy. 12-1

Esti program

60 kg: Varga Miklós-Joseph Cordina (walesi) p. gy. 14-13

Jaroszlav Sis (fehérorosz)-Fodor Milán p. v. 6-12

Dmitrij Poljanszkij (orosz)-Siroki László 1. m. feladás

69 kg: Bacskai Balázs-Alexei Puscas (moldovai) p. gy. 10-9

Alekszandr Ivanov (orosz)-Szimler Áron p. gy. 16-5

Szilvai László-Vagyim Pankov (fehérorosz) p. gy. 13-11

Dario Morello (olasz)-Herczeg József p. gy. 12-10

81 kg: Hosszú Ferenc-Michal Gerlecki (lengyel) p. gy. 16-10

Damir Plantic (horvát)-Nagy Péter p. gy. 14-12

Hámori Ádám-Adriano Sperandio (olasz) p. v. 10-11

Szergej Novikov (fehérorosz)-Baranyi Richárd p. gy. 13-7

Csütörtökön (14.00 és 18.00 órától) a negyeddöntők következnek az Oláh Gábor utcai csarnokban, megannyi magyarral!

Szöveg és fotók: Ch. Gáll András

57. Bocskai Emlékverseny- 1. nap eredményei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More   
Posted on 06-02-2013
Filed Under (Nincs kategorizálva) by box

31 magyarral rajtol a Bocskai István Ökölvívó Emlékverseny

Keddről szerdára virradó éjszaka mindenki befutott Debrecenbe, ma délután kettőkor megszólal a gong az 56. Bocskai István Ökölvívó Emlékversenyen. 19 ország 121 bokszolója lép szorítóba, köztük szinte a teljes magyar élgárda, 31 honfitársunk. Nem rekordlétszám, de majdnem az – nincs okuk a pironkodásra a szervezőknek, így is Európa talán legjelentősebb nemzetközi boksztornájáról beszélünk.

A szabályok most még a régiek – február 15-én kezdődik az úgynevezett „grace period”, a június 1-ig tartó átmeneti időszak, amelyet a nemzetközi szövetség, az AIBA megszabott az új szabályokhoz történő alkalmazkodásra. Ebben az időszakban tetszés szerint alkalmazható a régi és az új szabályrendszer, amelynek két sarokköve a fejvédő használata illetve elvetése, továbbá a pontozógépes, illetve a profiknál használatos menetenkénti tízpontos értékelés. Júniustól már búcsút mondanak a fejvédőnek a felnőtt férfiak versenyein, s életbe lép a tízpontos szisztéma.

Debrecenben (Oláh Gábor utcai csarnok) a következő 31 magyar ökölvívó lép ringbe:

49 kg: Lakatos István, Ungvári István, Sárga Attila, Kanalas István

52 kg: –

56 kg: Nagy Krisztián, Berna Dávid, Lakatos Krisztián, Szőrös Márk

60 kg: Varga Miklós, Fodor Milán, Siroki László

64 kg: Nyéki Georgián, Pásztor György, Takács József, Török János

69 kg: Bacskai Balázs, Szimler Áron, Szilvai László, Herczeg József

75 kg: Harcsa Zoltán

81 kg: Baranyi Richárd, Hámori Ádám, Hosszú Ferenc, Nagy Péter

91 kg: Darmos József, Deél Szabolcs, Kálmán Attila, Rüll Tamás, Szellő Imre

+91 kg: Kovács László, Orbán Gábor

Hámori Ádám (jobbra) első nagy nemzetközi felnőtt versenye lesz a Bocskai

A jelentős magyar hiányzók: Kalucza Norbert, aki a múlt héten még 56 kg-ban indult a Boxing One-ban, most pedig 52-ben kellett volna, de tegnap éjjel kiszáradással az intenzív osztályra kellett szállítani – nyilván gondjai akadtak a fogyasztással, Vadász András (64 kg), aki bőrfertőzés miatt kénytelen távol maradni, valamint a két szupernehézsúlyú, Bernáth István – kazahsztáni WSB-klubjánál van fellépése – és Bouquet Bence.

A nagy visszatérő pedig Szellő Imre, aki ezúttal a 91 kg-ban próbál szerencsét, mivel milánói WSB-klubja ezúttal elengedte.

Csütörtökön a negyeddöntők, pénteken az elődöntők lesznek (kezdés: 14.00 óra), szombaton a döntők 16.00 órakor kezdődnek.

Szöveg: Ch. Gáll András

Fotó: Archív

57. Bocskai Emlékverseny bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva    Read More