55. Bocskai Emlékverseny

A világelit ismét Debrecenbe látogat

Már a visszaszámlálás zajlik az 55. Bocskai emlékverseny előtt, amelyre ismét ellátogat a bokszvilág krémje, a hazai szurkolók a magyar válogatott mellett többek között a kubaiakat, az oroszokat, az üzbégeket, az angolokat, és a franciákat is láthatják. A verseny február 8-15. között kerül megrendezésre.

A Bocskai emlékverseny szervezői rendre elkényeztetik a szakmát, és a nagyérdeműt egyaránt azzal, hogy világklasszisokat hív meg Debrecenbe. A torna az egyik legerősebb európai versennyé nőtte ki magát, és évről évre emelkedik a színvonal.

A világ két legerősebb boksznemzete, az orosz, és a kubai már-már hagyományos vendég lesz a Bocskai emlékversenyen, nem lesz ez idén sem másként, de ezúttal az 1999 óta első alkalommal részt vevő világklasszis üzbég csapat is ringbe lép Debrecenben.

A Brit Nemzetközösségi Játékokon kiválóan szereplő angolok szintén legerősebb csapatukkal vesznek részt a hajdúsági városban, és a közelgő londoni olimpiai játékok miatt komoly sportágfejlesztésen esett át a szigetországi ökölvívás, így a rengeteg befektetett munka valószínűleg már idén megtérül.

A francia válogatott is Európa legerősebb nemzetei közé tartozik, a pekingi ötkarikás játékokra kilenc versenyzőjük szerzett kvótát, és ezzel Oroszország mögött a második legjobban szereplő ország lett a kvalifikációs versenyeken.

Azerbajdzsán első alkalommal vesz részt a Bocskai emlékversenyen alaposan átalakult csapattal, nagyrészt a felnőtt mezőnyben kevésbé rutinos tinédzserekkel, de így is akad Európa bajnoki ezüstérmes a Magyarországra látogató válogatottban.

A mezőnyt színesíteni fogja az afrikai kontinens egyik legerősebb nemzete, Marokkó, egy junior világbajnokkal a soraiban, valamint az egyre erősebb Moldova, a megfiatalított Lengyelország, Románia, Örményország, Izrael, Finnország, Csehország, Görögország, Szlovákia és Horvátország is.

Sajnos a roppant kemény bokszolókat felvonultató irániak az utolsó pillanatban lemondták a részvételt, míg a litván és az ukrán válogatott szintén részt akart venni a megmérettetésen, de a szervezőknek már vissza kellett mondaniuk a két poszt-szovjet nemzetet a nagy indulói létszám miatt.

A nevezések leadása után 18 nemzet 135 versenyzője lép ringbe Debrecenben, köztük várhatóan 26 magyar ökölvívó is a teljes hazai élmezőnnyel, amely alól csak a WSB-ben érdekeltek, így a Szellő Imre (81KG) és Bernáth István (+91KG) a kivétel. Újdonsült Európa bajnoki érmeseink, Bacskai Balázs (69KG), Káté Gyula (64KG), valamint Darmos József (91KG) egyaránt harcba szállnak a világ legjobbjaival Debrecenben.

A Bocskai emlékversenyen a pekingi olimpia érmesei közül hárman lépnek ringbe, a kubai Carlos Banteur (69KG) és honfitársa, Emilio Correa (75KG) ezüstérmet, míg a moldáv Veaceslav Gojan (56KG) bronzérmet szerzett a kínai fővárosban, míg a tavalyi szingapúri ifjúsági olimpiai játékok két kubai aranyérmese is tiszteletét teszi a Hajdúságban, Robeisy Ramirez (52KG) és Leinier Perot (91KG).

Az aktuális nevezési listán tizenkét olyan versenyző található, akik már szereztek érmet világbajnokságon, közülük négyen aranyérmet. Az üzbég Abbasz Atajev (75KG) kétszeres világbajnoki címvédőként érkezik esélyesként Debrecenbe, de az aktuális világelsők közül a kubai Roniel Iglesias (64KG), és az egy súllyal feljebb lépő orosz Artur Betyerbijev (91KG) is részt vesz a tornán. A szintén orosz Albert Szelimov (60KG) ugyancsak rendelkezik világbajnoki címmel, ő ezt még 2007-ben, a chicagói seregszemlén szerezte.

Az európaiak közül nyolc kontinensbajnok – hét címvédőként – látogat el Debrecenbe, az orosz különítmény hat tagja tavaly Moszkvában nem talált legyőzőre. Misa Alojan (52KG), Eduard Abzalimov (56KG), Albert Szelimov (60KG), Artyom Csebotarjev (75KG), Artur Betyerbijev (91KG), Szergej Kuzmin (+91KG), valamint a Vasas-Süllős kiválósága, Bacskai Balázs (69KG) is újdonsült Európa bajnokként érkezik a Bocskai emlékversenyre.

Írta: Kincses Tibor
Fotó: Perutek János

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.