Olimpiai Kvalifikációs Torna, Trabzon elődöntők

Mindkét a magyar ökölvívó vereséget szenvedett az elődöntőben a trabzoni olimpiai kvalifikációs tornán, így a török Selcuk Eker sikerén múlik a negyedik londoni kvóta

Kalucza Norbert: „Remélem, az olimpián is találkozunk, és bebizonyítom, ki a jobb”

Sajnos nem sikerült egyik elődöntő sem a magyar férfi ökölvívó válogatott számára a Trabzonban zajló olimpiai kvalifikációs tornán. Az 52 kilós Kalucza Norbert is megtanulhatta, miként lejt a hazai pálya egy rendkívül színvonalas, ugyanakkor rendkívül szoros találkozón: a pontozók semmit sem bíztak a véletlenre, és 22:12 arányban kihozták a török Selcuk Ekert. Amennyiben a hazai nézők nagy kedvence megnyeri a tornát, abban az esetben Kalucza már készülhet Londonba, és megszerzi a magyar válogatott negyedik olimpiai kvótáját. A szupernehézsúlyú Bernáth István sajnos elmaradt az eddig tőle látott közönségszórakoztató teljesítményétől, és sima, 12:2-es vereséget szenvedett a francia Tony Yokától. Bernáth nem szerzett kvótát, ám a francia győzelme esetén ő lenne az elsőszámú európai tartalék.

Már a végéhez közelednek a törökországi Trabzon városában az európai bokszolók számára fenntartott olimpiai kvótákért zajló csatározások, és sajnos kiderült, a szombati finálékat magyar résztvevő nélkül rendezik meg a helyi kosárcsapat csarnokában. Pedig az 52 kilós Kalucza Norbert mindent megtett a ringben a helyi illetőségű Selcuk Eker ellen, ám a rendkívül színvonalas, és nagyon szoros csata alatt és után ismét bebizonyosodott, ezen a tornán magyar ökölvívó nem győzhet le török bokszolót. Normál esetben egy vagy két ponttal bármelyik ökölvívót ki lehetett hozni a meccs végén – tehát a török győzelme sem érdemtelen – ám a 22:12-es pontozási arány több mint árulkodó, merre is lejtett a trabzoni szorító. Erre a legjobb példa a harmadik menet volt, amikor Kalucza szinte végigkergette a ringen a bokszzsákként püfölt törököt, ám a bírák még ezt is három pont különbséggel Ekernek adták.

„Ha a török megnyeri a döntőt, akkor én is kvótát szerzek, így szurkolok neki. Ugyanakkor azt remélem, hogy Londonban azonnal összesorsolnak vele rögtön az első fordulóban, hogy semleges ringben bizonyíthassam be, melyikünk a jobb. Sokszor eltaláltam tisztán a három menet alatt, próbáltam bevinni a sarokba, hogy megsorozzam, ám annyi most elégnek bizonyult itt a győzelemhez, hogy valaki török. Valahol a szívem mélyén sejtettem, hogy Bacskai után én sem nyerhetek a pontozóknál a helyi hős ellen”jelentette ki Kalucza, aki Eker esetleges győzelmével már a sportág negyedik olimpiai kvótáját szerezheti meg.

Kovács László szövetségi kapitány szerint végig egyenrangú küzdelem folyt a ringben, és a pontozás egyáltalán nem tükrözi a szorítóban látottakat.

„A tornán a legnehezebb ellenféllel most bokszolt Norbi, aki nagyon jól küzdött, szép ütéskombinációkra volt képes, ami a pontozóknál valahogy nem jelentkezett. Tényleg nagyon szoros csata volt, egy-két ponttal bármelyik nyerhetett, így nem csalás a török döntőbe kerülése, csak elképesztően túlzó a különbség, ugyanis végig két egyenrangú ökölvívó csatáját láthatta a közönség. Nincs mese, most már a török kezében vagyunk, és nagyon remélem, hogy a szombati fináléban legyőzi a francia Nordine Oubaalit” – fogalmazott Kovács László.

A szupernehézsúlyú Bernáth István ezúttal nem tudta azt a közönségszórakoztató bunyóját bemutatni, mint a két megnyert meccsén, és végül teljesen megérdemelten szenvedett 12:2-es vereséget az ifjúsági olimpiai bajnok francia Tony Yokától. A +91 kilós magyar meglepően keveset kezdeményezett, alig találta el ellenfelét.

„Nagyon más volt a francia ellen bunyózni, mint az eddigi ellenfeleim ellen. Jobb volt, kikaptam, ennyi, de úgy érzem, az itteni meccseimen a teljesítményemmel nem okoztam senkinek csalódást”közölte letörten Bernáth, aki a francia tornagyőzelme esetén az első európai tartalék lesz a súlycsoportjában.

A kapitány szerint a francia nemcsak tudásában, hanem stílusában is teljesen más volt, mint a magyar ökölvívó által legyőzött izraeli vagy a szlovén bokszoló.

„Sokkal többet kezdeményezett, jól ütött külharcból a francia. Ezzel együtt Pista mindent megtett, hisz aratott két nagyon szép győzelmet, így elégedett vagyok azzal az összképpel, ami róla kialakult bennem a trabzoni tornán” – mondta Kovács László.

A londoni olimpia résztvevője már: Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg).

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.