Olaszországban jártunk

A nyáron sem tétlenkedtek a vecsési ökölvívó lányok. A magyar válogatott olaszországi tornán vett részt 3 alkalommal,
és mind a 3 versenyen a vecsési amazonok is erősítették a magyar csapatot.

Piove di Sacco 2010. július 25.
A Boxe Piovese Club 25 éves fennállásának megünneplésére rendeztek 2 napos versenyt az Észak-Olaszországi Piove di Sacco-ban. A klub, és edzője Gino Freo nagyszerű eredményeket értek el a negyedszázad alatt. Legnagyobb sikerük Paolo Vidoz Sydney-ben szerzett olimpiai bronzérme, ez mellett még 2 EB arany, 1 Uniós Bajnoki arany és 23 olasz bajnoki cím szerepel a dicsőségtáblán. Szombaton a férfiak csaptak össze Kassa csapatával, ahol a 10 meccses torna végeredménye 19:1 lett a házigazdák javára. Vasárnap a magyar lányokra várt a főtéren felállított ring, és az Észak-Olaszországi csapatok versenyzőiből összeállított olasz csapat. Az este 19 órakor kezdődő mérkőzéseket kb 300 ember nézte végig a téren a kávézók asztalai mellett, és a téren lerakott székekről. A helyszínen nézte végig a küzdelmeket Francesco Damiani is, a 80-as évek legendás nehézsúlyú bokszolója, a jelenlegi szövetségi kapitány. Damiani a mérkőzéseket követő banketten is végig ott volt velünk. Ez jól esett, mint ahogy az is, ahogy dicsérte, és sorolta a magyar fiúk moszkvai eredményeit.
A csapat tagjai:
Junior:
48 kg Váry Lili Vecsés
54 kg Csombor Vivien UTE
Ifjúsági/Elit:
48 kg Balog Csilla Gyöngyös
51 kg Uhrin Csenge Surman BOKSZ
54 kg Kovács Klára Big Boxing
54 kg Vennes Dzsenifer Vecsés
60 kg Pribojszki Kata Szeged Boksz Club
69 kg Bengernó Viktória PVSK
Csapatvezető: Seres Attila
Edző: Gál László
Bíró: Szűcs Veronika
A mérkőzések:
1. 48 kg Váry Lili – Vania Cappelletto
Junior lánykánk eredeti ellenfele nem tudott kiállni, így az olaszok egy 3 mérkőzéses felnőtt lányt neveztek meg ellenfélként Lilinek. A magyar lány higgadtan kezdett, rendre megkontrázta az olasz lány támadásait. A harmadik menetre elfogyott az olasz lány. A végeredmény egyhangú pontozásos magyar győzelem. Lili fiatal kora ellenére higgadtan fegyelmezetten bokszolt, a kapott utasításokat betartotta, ennek köszönhette győzelmét.
2. 54 kg Csombor Vivien – Elena Crivellaro
Következő junior lánykánk, az újpesti Csombor Vivien már elég nagy versenytapasztalattal rendelkezik, amit más küzdő sportokban szedett össze. Tőle az volt az elvárás, hogy próbáljon meg 3 menetet bokszolni. Az első menetben ennek megfelelően csak 1-2 ütéses kombinációkat ütött. Már ekkor látszott, hogy az ellenfele lelkes ugyan, de tudásban nagy különbség van köztük. A második menetben is a megbeszélt taktikát folytatta Vivien, azonban a menet közepén az olasz lány hirtelen egy elszánt támadást indított, így Vivien két pontos ütéssel be is fejezte a meccset. Vivien nagyon tehetséges, jó lenne őt több hazai versenyen látni!
3. 51 kg Uhrin Csenge – Eleonora Sponchia
Csenge bátran, harcosan küzdött 4 meneten keresztül a rutinosabb olasz lány ellen. Nyílt sisakos, őszinte bunyóját ki tudta használni Sponchia, így pontozással nyerte a mérkőzést. Csenge nagyon tehetséges lány, akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy 1-2 éven belül eredményes ökölvívó legyen. Amit Gál László kért tőle a sarokban, azt a 3 mérkőzéses ifi versenyző megtette, így nem kell szégyenkeznie az eredmény miatt.
4. 50 kg Balogh Csilla – Illaria Stivanello
Csilla ellenfele a 3 mérkőzéses helyi bokszoló volt. Csilla igazi harcosként rontott ellenfelére, látszott, hogy nagyon akar győzni. Sajnos ennek az lett az eredménye, hogy a negyedik menetre teljesen elfáradt, így a végén pontozással nyert a helyi lány. Csillán is, mint a legtöbb magyar lányon látszik az, hogy elég kevés meccset tudnak itthon bokszolni. Harcossága tetszett a közönségnek így vesztesen bár, de taps mellett hagyhatta el a ringet.
5. 54 kg Kovács Klára – Federica Marangoni
Két rutinos versenyző összecsapását láthattuk, hiszen mindkét lány 25 meccsel rendelkezik már. Az olasz lány folyamatosan jön előre, ezt már láttuk az Amazon Kupán is, így Kláritól azt kértük, hogy megelőző egyenesekkel , és leforgásból horgokkal dolgozza meg a lányt. Ez nem mindig sikerült neki, így elég szoros mérkőzés kerekedett a végére, amit a bírók úgy ítéltek meg, hogy Marangoni volt az aktívabb, így ő lett a győztese a mérkőzésnek.
6. 60 kg Pribojszki Kata – Valentina David
A nap legjobb mérkőzését vívta a két versenyző. Mindkét lány higgadt, intelligens ökölvívást mutatott be, a rutinos versenyzőket megszégyenítő technikai repertoárral. A mérkőzést a helyi lány nyerte, de ennél a mérkőzésnél éreztük egyedül, hogy egy kicsit lejtett a pálya. Valentina az Amazon Kupán 3:2 arányban maradt alul Pikács Mercivel szemben, ez most kiegyenlítődött. A tapsot mindkét versenyző megérdemelte.
7. 69 kg Bengernó Viktória – Silvia Bortot
Az olasz lány kicsit ducibb, és alacsonyabb volt a pécsi lánynál, így az volt a kérés Vikitől, hogy egyenesekkel, illetve leforgásból visszaütésekből gyűjtögesse a pontokat. Viktória maradéktalanul betartotta az edzői utasításokat, aminek meg is lett az eredménye. Egyhangú győzelmét az olaszok is elismerték.
8. 54 kg Vennes Dzsenifer – Iulia Luca
Dzsenifernek maradt a végén a helyi kedvenc versenyző, akinek már 33 mérkőzése volt, szemben Dzseni 11 mérkőzésével. Luca az Amazon Kupán is itt volt, és 3 mérkőzést nyert. Próbáltuk kielemezni a mérkőzéseit, de mindegyik meccsen más stílusban bokszolt. Bár a mérkőzést az olasz lány nyerte, Dzsenifer nem adta fel, még az utolsó menetben is elszántan rohamozta az ellenfelét. Aki már látta bunyózni, az tudja hogy nem áll tőle messze a harciasság. Ez sajnos csak arra volt elég, hogy a közönség szimpátiáját elnyerje.
A magyar csapat csupa fiatal versenyzőből állt össze, hiszen csak egy elit korú ökölvívó- Kovács Klára- volt a csapatban. A lányok végig harcosan küzdöttek, és mindent megtettek a győzelemért. Az hogy ez néha kevés volt az a rutintalanság számlájára írható, és nem az elszántság hiánya volt az ok. A szombati férfi meccsek 19:1-es eredménye után elfogadhatónak tartom a 10:6-os eredményt. Úgy gondolom, hogy ezek a lányok rövid időn belül felnőnek a mostani elit mezőnyhöz, és méltó ellenfelei lesznek a jelenlegi bajnokainknak.
Lignano 2010. augusztus 6-10.

11 fiatal versenyzővel vágtunk neki a második olaszországi túrának. A meghívás 2 versenyre szólt.
Augusztus 7-én Aprilia Marittima elegáns yacht kikötője adott otthont a küzdelmeknek. A ringtől pár méterre horgonyoztak a gyönyörű luxushajók. A verseny pontos neve: XI. Trofeo Aprilia Marittima Memorial Cav. Uff. Bruno Canova. 9 mérkőzés volt az este 9 órakor kezdődő programban, 1 bemutató és 8 éles mérkőzés. Mászlé Edina és Kiss Orsolya ellenfelei beteget jelentettek, így ők nem léptek ringbe.

A mérkőzések:

1. 48 kg Cappelletto Vania-Váry Lili
Lili már bokszolt ezzel a hölggyel júliusban Piove di Sacco-ban. Akkor az éles mérkőzést a magyar lány nyerte, most az olaszok csak bemutató mérkőzést vállaltak. Lili hozta az elvárt győzelmet. A harmadik menetben számolni is kellett az olasz lányra, így a végén inkább arra törekedtünk, hogy minél több időt tudjunk a ringben tölteni. Sajnos akkor még nem sejtettük, hogy azon az estén több győzelemnek már nem örülhetünk.

2. 48 kg Stivanello Ilaria-Balogh Csilla
Csillának is ugyanaz az ellenfél jutott, akivel az előző találkozón bokszolt. Akkor a végére nagyon elfáradt, most sikerült jobban beosztani az erejét, így még az utolsó menetben is aktívan támadott. Sajnos a támadás mellett kevesebb energiája maradt a védekezésre, így a végén az olasz lány kezét emelték fel.

3. 57 kg Righini Linda- Horváth Ramóna
Ramóna az utazás előtt nem sokkal került be a csapatba, és az erős fogyasztás kivette az erejét. Hiába vártuk, nem tudta megmutatni milyen az, amikor elindul a jobb keze. Pörgős 2 menet után a végére teljesen elkészült az erejével, így a végét az olasz lány jobban bírta és ezzel nyert.

4. 57 kg Buzzatti Chiara- Uhrin Csenge
Csenge súlyában nem volt ellenfele, így 57 kg-ban tudott indulni. Csenge borzasztóan megverte az olasz lányt. Legnagyobb megdöbbenésünkre sikerült az olasz pontozóknak döntetlenre kihozni a mérkőzést.

5. 51 kg Peloi Valentina- Trakszler Nikolett
Nikolett kicsit idegesen ment fel a ringbe, ahol csak a mérkőzés végére sikerült felpörögnie, így megérdemelten nyert az olasz lány.

6. 54 kg Sponchia Eleonora- Vennes Dzsenifer
Dzseniferen ugyanaz a fáradtság látszott, mint a csapat nagy részén. Az első két menetben aktívabb volt az olasz lány, a harmadikban elkezdett a magyar lány is bunyózni, de behozni már nem tudta a lemaradást.

7. 54 kg Marangoni Federica- Kovács Klára
Mivel ismertük az olasz lányt, ezért Klárit határozott taktikával küldtük be a ringbe. Klári ezt csak elvétve hozta. A negyedik menetben Klári annyira akart győzni, hogy szinte az egész menetet végig támadta. Sajnos pont ez az a stílus, ami feküdt az olasz lánynak.

8. 60 kg David Valentina- Rácz Irén
A mérkőzés hasonló volt mint a Csenge meccse. Irén jó ütemben beugrálva akkor ütötte meg az olasz lányt amikor csak akarta. David szemre leginkább a szúnyogokkal hadakozhatott, mivel Rácz közelébe se mentek az ütései. Ennek ellenére itt is sima olasz győzelem lett a vége.

9. 69 kg Bortot Silvia- Kozma Beáta
A kiskunhalasi lány végig támadásban volt, folyamatos találatokkal puhította az ellenfelét. A végén már meg sem lepődtünk az olasz győzelmen.

Összeségében elmondható, hogy jobbak voltak a rutinosabb olaszok, azonban a reális eredmény szerintem 4 győzelem lett volna 5 vereség mellett. Ha Váry meccsét is beleszámítjuk, akkor a döntetlen is reális eredmény lett volna. A csapatról elmondható, hogy a vártnál fáradtabban mentek be a ringbe, ami lehet az előző napi egész napos úttól, a melegtől, illetve a számunkra szokatlan késői kezdéstől is.

A következő napon pihenőnap volt a program, ahol az olasz vendéglátóink által biztosított strandolást lerövidítettük 3 órára, és délután kötelező alvást iktattunk be a programba. Hétfő reggeli edzés, rövid városnézés után ismét kötelező délutáni alvás következett. Este 7 órára értünk Lignano Sabbiadoro-ba, a következő mérkőzés helyszínére. A verseny pontos neve: I. Citta’ di Lignano Sabbiadoro. A ring a tengerparthoz közel, az üdülőváros egyik forgalmas terén lett felállítva, így az este 9 órai kezdésre már többezer ember gyűlt össze a téren, ami a magyar lányoknak nagy élmény volt, hiszen itthon esélyük sincsen ekkora tömeg előtt bokszolni. Szerencsére ez az egész csapatra ösztönzőleg hatott. Természetesen-mint bárhol a világon- itt is voltak magyar drukkerek, akik hangosan kiabálták a lányok nevét a mérkőzések közben. Az olaszok igazán megadták a módját annak, hogy népszerűsítsék a női ökölvívást. A versenyzők képei nagy kivetítőkön voltak láthatóak az eredményeikkel együtt. A ringszpíker pedig profi gálákhoz hasonlóan szólította a lányokat a ringbe.
Több okból is át kellett forgatnunk az előre leegyeztetett párosítást. Balogh Csilla ellenfele az a Cappelletto lett volna, akivel Váry bokszolt az előző találkozón. Az olasz lány azonban annyi ütést szedett össze fejen, hogy az orvos-jogosan- nem engedte versenyezni. A magyar csapatból Trakszler Nikolettnek kellett kihagyni a versenyt valamilyen vírusfertőzés miatt. Bírónk, Juhász Roland is ezzel a vírussal küzdhetett egész úton, azonban szerencsére ő tudta vállalni a bírói teendőket mindkét találkozón. Ezen a mérkőzésen nem bokszolt: Váry Lili, Mászlé Edina, Trakszler Nikolett.

A mérkőzések:

1. 48 kg Balogh Csilla- Peloi Valentina
Mivel Csilla eredeti ellenfele nem tudott kiállni, így bemutatót bokszolt Trakszler Nikolett ellenfelével, így mindketten ringbe léphettek. Látványos bemutatóval adták meg az alaphangot az estéhez.

2. 57 kg Horváth Ramóna- Buzzatti Chiara
Ramónának sikerült formába lendülni, így a tőle elvárható erős ütésekkel rögtön nagy elánnal támadt ellenfelére. Az olasz lány támadásait rendre levédte, majd azonnal támadásba lendült. A második menetre az olasz lány el is készült, így rövid idő alatt kiszámolták. Érdekesség, hogy az olasz bíró még a második számolás után is továbbengedte a mérkőzést, és csak a harmadik számolás után szüntette be a mérkőzést. Ramóna esélyt sem adott a pontozóknak, és az olasz lánynak.

3. 57 kg Vennes Dzsenifer- Righini Linda
Dzseni 1 súllyal feljebb bokszolt ezen az estén. A mérkőzésen végre azt hozta, amit vártunk tőle. Már az első menet elejétől agresszívan támadott, folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfelét. Harcosan, levakarhatatlanul tapadt az ellenfelére, aki kevés sikerrel tudta viszonozni a támadásokat. A végeredmény meglepő módon döntetlen lett. Juhász Roland pontozása szerint a meccset a magyar lány nyerte 25:11-es pontozással.

4. 64 kg Kozma Beáta- Lindura Francesca
Beáta az Amazon Kupán már látott Lindurával került össze. Az olasz lány az előző mérkőzést kihagyta gyomorrontás miatt, mostanra azonban rendben volt. Az első két menet az olasz lány fölényét hozta, Bea próbált inkább tartalékolni a végére, hiszen a párás levegő igencsak megviselt mindenkit. Ezekben a menetekben inkább egyenes ütésekkel mozgatta Lindurát. A harmadik és negyedik menetben aztán beindult Bea, és egészen a meccs végéig támadó jellegű bokszot mutatott. Sajnos nem igazán tudott megrendítő erejű ütést bevinni, így az olasz lány nem nagyon állt meg neki. A vége olasz győzelem.

5. 54 kg Uhrin Csenge- Sponchia Eleonora
Szombat este Csenge jó formában volt, ebből most sem adott alább. Igazi harcos Csenge, akinek a fejében meg sem fordul a feladás lehetősége. Amit kértünk tőle, azt maximálisan teljesítette, a mérkőzés végén majdnem kiesett a ringből a fáradtságtól. Hatalmas csatában kapott ki., ellenfelének sem volt egy sétagalopp a mérkőzés.

6. 69 kg Kiss Orsolya- Bortot Silvia
Orsi meccsén kifogtuk megint kedvenc bírónkat. Orsi minden támadását megállította mondvacsinált indokokkal, folyamatosan törte a támadások lendületét, és pihentette az olasz lányt. A harmadik menetre Orsi belefáradt a hiábavaló harcba, két emberrel nem bírt el. Az utolsó menetre már csak a szíve vitte ki, a végén már nem is lepődtünk meg a helyi versenyző győzelmén. Ez a bíró már a szombati versenyen is ugyanezt csinálta, sajnos hétfőn sem a fair play díjra hajtott.

7. 54 kg Kovács Klára- Gordini Terry
Kláriról is elmondható, hogy sokkal taktikusabban, okosabban bokszolt, a megbeszélt taktikát sokkal pontosabban betartotta. Szoros mérkőzésen tényleg jobb volt az olasz lány, de Klárinak sem volt oka szégyenkezni.

8. 60 kg Rácz Irén- David Valentina
Irén szombaton nagyon megverte Davidot, akit mégis kihoztak győztesnek, most ennek a megismétlésére készült. A hétfő esti tengerparti levegőt jobban bírta David, Irén most sokkal több hibával bunyózott, az ütések számához képest csak elenyésző találatot ért el. Így az utolsó mérkőzést is a házigazdák nyerték.

Reálisan itt minimum 3 nyert mérkőzés, és egy döntetlen lett volna elfogadható.

A negatív mérleg ellenére a csapattalálkozókat eredményesnek ítéltük. A magyar lányok végig egy csapatot alkotva, sokszor a helyieket túlkiabálva buzdították egymást.  számomra külön öröm volt az, hogy a vecsési lányok átlagon felül jól szerepeltek, az utolsó versenynapon a magyar csapat összes pontját mi szereztük.
Végezetül szeretném megköszönni Zöld Ferenc edzőnek, és Juhász Roland bírónak az út során nyújtott segítségüket.

Seres Attila
csapatvezető

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.