London 2012

Holnap megkezdődik a XXX. Nyári Olimpiai Játékok, ahol a 158 magyar sportoló között 3 ökölvívó is található. Az ő szereplésüket folyamatosan figyelemmel kísérjük az oldalunkon.

Kovács László szövetségi kapitány és a klubedzők véleménye szerint az olimpián induló Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) trióban benne van az éremszerzés lehetősége

Kovács Kokó István: „Végre a ringben is megtörhet a magyar átok”

Elutazott a londoni olimpiára kvótát szerző három magyar ökölvívó – Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) – a nyári játékok helyszínére. Mindhárman kőkeményen végigcsinálták a felkészülést, egészségügyileg, morálisan abszolút rendben vannak, alig várják már, hogy ringbe léphessenek. A felkészülésüket irányító edzők – Kovács László szövetségi kapitány, Szántó Imre és Máté Attila klubedzők – szerint mind a három bokszoló munkájával, hozzáállásával maximálisan elégedettek, és úgy vélik, ha a sorsolásnál melléjük áll a szerencse, akkor valamennyien éremközelbe érhetnek. Korábbi amatőr olimpiai, világ-, és Európa-bajnok, profi világbajnok Kovács Kokó István is alkalmasnak tartja a háromfős csapatot arra, hogy megtörje a magyar ökölvívást 2000 óta sújtó átkot, és végre legalább egy dobogós helyezéssel örvendeztesse meg az amatőr boksz szerelmeseit.

Immár visszavonhatatlanul eljött az idő, és a londoni olimpiára kvótát szerzett három magyar ökölvívó – Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) –felkészülése befejeződött, és elutaztak Londonba. Mindhárom bunyós a tavalyi, Bakuban megrendezett világbajnokságon kvalifikálta magát a nyári játékokra, és a felkészülésüket irányító Kovács László szerint a kis csapatukban egy nagyon jó szereplés esélye is benne van.

„Mindhárman maximális erőbedobással elvégezték az előírt munkát, sőt, már a finomhangoláson is túl vagyunk. Magabiztosan várják, hogy bebizonyíthassák, érdemesek a szurkolók szeretetére. Reálisan nézve egy szerencsés sorsolás esetén mindhárman éremközelbe kerülhetnek. Ha képesek lesznek felborítani pozitív értelemben a papírformát, akkor teljesülhet a titkos álmunk, egy érem megszerzése” – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki elmondta, biztonságban megérkeztek az Olimpiai Faluba, sőt, az utazási és az akkreditációs fáradalmakat kiheverve délelőtt egy átmozgató edzésen is átestek már Kátéék. Rengeteg régi ismerőssel találkoztak, majd részt vettek a magyar csapat zászló felvonásán, majd hatkor újra edzett a társaság.

A kispesti Káté Gyula és Harcsa Zoltán klubedzője, Szántó Imre ritkán szokta dicsérni tanítványait, ám ezúttal elismerte, mindkét bokszolója tisztességesen végigdolgozta az elmúlt időszakot, és harcra kész állapotban érkeztek meg.

„Tökéletes körülmények között dolgozhattunk, és kijelenthetem, a felkészülésük jó alap lesz a megfelelő szerepléshez. A bokszolók fizikai és mentális mutatói bizakodásra adnak okot, de sorsdöntő lesz, vajon milyen ellenfeleket sorsolnak ki a számukra. Elárulom, elégedett akkor leszek, ha képesek lesznek meglepetést is okozni” – árulta el a legendás tréner.

A hajdúsámsoni Varga Miklós klubedzője, Máté Attila szerint a 60 kiló az egyik legkeményebb súlycsoport, ám ha tanítványa azt nyújtja, amire képes, akkor bármeddig eljuthat. Hozzátette, most derül majd ki igazán, hogy a WSB-ben eltöltött időszak előnyös volt-e Varga teljesítményére.

„Reális elvárás Mikivel szemben, hogy minimum pontszerző helyen végezzen. Neki különösen fontos lenne, ha Fortuna a kegyeibe fogadná a sorsolásnál, ugyanis ő olyan bunyós, aki folyamatosan lendül bele, egyre jobb lesz meccsről meccsre. A WSB-ben mindenképpen előnyére vált, hogy megfelelő minőségű kesztyűpartnerekkel tudott edzeni, ám hogy valóban segített a félprofi világ neki, az majd a ringben dől el, mindenestre taktikailag kell majd átállnia az öt menetről háromra. Egy biztos, állóképességi problémái biztos, hogy nem lesznek Mikinek” – közölte Máté Attila.

Korábbi amatőr olimpiai, világ-, és Európa-bajnok, profi világbajnok Kovács Kokó István is alkalmasnak tartja a háromfős csapatot arra, hogy megtörje a magyar ökölvívást 2000 óta sújtó átkot, és végre legalább egy dobogós helyezéssel örvendeztesse meg az amatőr boksz szerelmeseit. Ugyanakkor azt sem hallgatta el, hogy vannak gondok a rendezés körül.

„Nagy szerelmem az amatőr ökölvívás, de most egyre jobban elkezdtem félteni. Finoman fogalmazva sincsenek a feladatuk magaslatán a tornáért felelős vezetők, ugyanis például nem teremtettek egyenlő feltételeket a bokszolóknak, hisz lesznek erőnyerők, akiknek kevesebb meccs is elég lesz az esetleges érem-, vagy pontszerzéshez. De itt van a kiemelés! Az utolsó pillanatban mégis úgy döntöttek, hogy lesz kiemelés, a férfiaknál súlycsoportonként négy, ám ha van WSB-ben szereplő köztük, akkor ez a szám hatra emelkedik ” – jelentette ki Kokó. – „A csapatra rátérve, ez a kis gárda alkalmas arra, hogy végre megtörje a ringben is a magyarokat sújtó átkot, és Erdei Zsolt Sydney-ben szerzett bronzérme után újra dobogós hellyel örvendeztesse meg a szurkolókat. Mindhármójuknak megvannak az erősségeik és gyengéik is, és egy kedvező sorsolással valamennyien elérhetnek a végküzdelmekig.”

A sokat emlegetett sorsolást július 27-én, a megnyitó napján rendezik, majd másnap azonnal elkezdődnek a küzdelmek. A magyar csapatból először, július 28-án, szombaton, Harcsa Zoltán (75 kg) lép ringbe, míg Varga Miklós (60 kg) július 29-én, vasárnap, a harmadik olimpiáján induló Káté Gyula (64 kg) pedig július 31-én, kedden kezdi meg a remélhetőleg hosszan tartó menetelését.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.