London 2012- Káté megtörte az átkot!

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke szerint az eddig jó teljesítményt nyújtó és állva maradt két bokszolónk akár a negyeddöntőbe is bejuthat

Káté Gyula megszerezte élete első olimpiai győzelmét

Ahogy azt nagyon várta mindenki, a londoni olimpián a magyar csapatból utoljára ringbe lépő Káté Gyula (64 kg) sima, 16:10-es pontozással legyőzte az egyiptomi Eslam Ahmed Ali Mohamedet. A többszörös világ-, és Európa-bajnoki érmesünk a nyolcaddöntőben a verseny 3. kiemeltje, az olasz Vincenzo Mangiacapre ellen bokszol szombaton délután, míg legközelebb, immár a nyolc közé jutásért Harcsa Zoltán (75 kg) lép szorítóba a csütörtök délutáni program keretein belül a namíbiai Mujandjae Kasuto ellen. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke úgy véli, ha mindkét még versenyben lévő bokszoló képes lesz legalább megismételni az első meccseik második felében látott bunyóját, akkor akár mindketten továbbjuthatnak a harmadik körbe.

Élete harmadik olimpiáján pályafutása első ötkarikás győzelmére készült az egyiptomi Eslam Ahmed Ali Mohamed ellen a kis magyar küldöttség legrutinosabb tagja, Káté Gyula (64 kg). Nos, a többszörös világ-, és Európa-bajnoki érmesünk az első menetben amolyan felmérő boksszal kiismerte egyiptomi ellenfelét, aki ekkor 3:2 arányban még a menetet is képes volt megnyerni. A szünetben aztán Kovács László szövetségi kapitány és Szántó Imre, a kispesti öklöző klubedzője megfelelő taktikai utasításokkal látta el Kátét, aki innentől kezdve egészen simán verte ellenfelét. Végig fölényben bunyózott, rendre megelőzte Mohamedet, és látványos találatokat ért el, így nem is lehetett más a meccs végeredménye, mint sima pontozásos, 16:10-es – 2:3, 7:4, 7:3 – Káté-siker. Megvan tehát az első olimpiai siker, és ha Káté a második és harmadik menetben nyújtott remek teljesítményét képes lesz megismételni, akkor akár az általa a moszkvai Európa-bajnokságon legyőzött – egyszer ellenfele nyert, így döntetlenre állnak –, az olimpián a 3. kiemelt olasz Vincenzo Mangiacapre ellen is van esélye a továbbjutásra, mégpedig szombat délután.

„Az afrikai kvalifikációs tornán szerzett bronzérmével jutott ki Londonba első ellenfelem, aki a várakozásnak megfelelően keményen harcolt ellenem. A találkozó elején kicsit feszültebb voltam, hisz bevillant az előző két olimpia, és ezúttal semmiképpen sem akartam az első fordulóban kiesni. A második menettől kezdve már felengedtem, ráéreztem a bunyóra, és képes voltam megcsinálni azt, ami a győzelemhez kellett. Jó formában érzem magam, és bízom abban, hogy a moszkvai kontinensviadalhoz hasonlóan, most is képes leszek Mangiacapre ellen nyerni” – árulta el a többszörös világ-, és Európa-bajnoki érmesünk, aki mindenképpen érmet szeretne nyerni Londonban.

Az első kör lezártát követően elégedett az eddigiekkel Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, aki Káté és Harcsa első körös teljesítményét látva azt sem tartja kizártnak, hogy mindkét magyar bejut a negyeddöntőbe.

„Eddig elégedett vagyok a fiúk teljesítményével, ugyanis egy olimpián mindig nagyon nehéz az első meccset hozni. Három meccsből azt a kettőt hoztuk, ahol papíron mi számítottunk esélyesnek. Káté Gyula ellen a második menet közepéig bírta a nyomást az egyiptomi ellenfél, aztán egyértelmű volt a magyar győzelem, mégpedig Gyuszi nagyszerű teljesítményével. Ha az olasz ellen képes lesz a meccs második felében nyújtott bunyóját megismételni, akkor esélye lesz a továbbjutásra. Örömmel láttam, hogy Harcsa Zolikán egyáltalán nem látszott, hogy olimpiai újonc, és egy nehéz ellenfelet simán legyőzött kiváló taktikai és technikai megoldásokkal. Noha a namíbiai ökölvívó nem éppen álomellenfél, ha képes lesz megismételni, netán felülmúlni az első meccsen látottakat, nem esélytelen a negyeddöntőre. Sajnos Varga Miki tompa volt a nagyon jó képességű litván ellen, rosszul reagálta le taktikailag a ringben történteket, és a végén már úgy kapta az ütéseket, hogy rohant az eredmény után. Ilyen a sport, ki lehet kapni, Miki fiatal még, nagyon sok szép eredményt érhet el, én maradéktalanul bízom benne” – értékelte a három magyar ökölvívó teljesítményét a MÖSZ elnöke.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.