London 2012- Harcsa Zoltán az 5. helyen zárta az olimpiát!

Nagy küzdelemben veszített, és sírva hagyta el a ringet a 19 éves magyar ökölvívó, aki az 5. helyen végzett élete első olimpiáján

Harcsa Zoltán: „Rióban talán az érem is meglesz!”

A negyeddöntőben már nem tudta folytatni a menetelését a londoni olimpián a magyar ökölvívó válogatott 75 kilós reménysége, Harcsa Zoltán. A 19 éves bokszoló kőkemény csatában, 14:10-es pontozásos vereséget szenvedett a 4. kiemelt brazil Falcao Florentino ellen. Harcsa elsírta magát a mérkőzést követően, pedig szégyenkezésre semmi oka: pontszerzőként, az 5. helyen zárt Londonban. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó szakszövetség elnöke szerint örömteli a jövőre nézve a fiatal bokszoló elért eredménye.

Élete első felnőtt olimpiáján szereplő Harcsa Zoltán (75 kg) az első két meccsén – a venezuelai Jose Alexander Espinosa Mena és a namíbiai Mujandjae Kasuto ellen – bebizonyította, igencsak jó formában érkezett meg Londonba. Két sima pontozásos győzelmét követően már a legjobb négy közé jutásért léphetett szorítóba a torna 4. kiemeltje, a vb-bronzérmes brazil Falcao Florentino ellen. Harcsa bátran kezdett, de a dél-amerikai bokszoló meglepte őt, többet és pontosabban talált, ezzel négypontos előnyt szerzett az első menet végére. A második etapra már más taktikával jött vissza a sarokból a 19 éves magyar a találkozó végéig teljesen egyenlő ellenfele volt Florentinonak. A pontozók is így látták, ám végül a brazil 14-10 arányú – 6:2, 5:4, 3:4 – pontozásos győzelmet aratott Harcsa felett, aki a vereségét követően elsírta magát. Pedig igazán nem volt oka a szégyenkezésre: élete első felnőtt olimpiáján a háromfős magyar csapatból egyedüliként 5. helyen végzett, azaz pontszerzőként zárt.

“Nagyon szerettem volna érmet nyerni, de egyszerűen nem jött össze semmi a ringben. Ráadásul az edzőim elképzeléseit sem tudtam valóra váltani. Nem éreztem az ütőtávot, képtelen voltam közel férkőzni a brazilhoz. A végére már belemelegedtem, így legalább a harmadik menetet megnyertem, de ezzel nem megyek már semmire. El kell ismernem, a világbajnoki bronzérmes ellenfelem most jobb volt nálam. Talán majd pár nap múlva vigaszt nyújt, hogy pontszerzőként az ötödik helyen zártam, a legjobb magyarként. Talán Rióban az érem is összejön” – jelentette ki Harcsa Zoltán.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke úgy vélte, ha Harcsa tapasztaltabb bokszoló lenne, akkor le tudta volna győzni brazil ellenfelét.

„Az első menetben meglepte Zolit a dél-amerikai, ráadásul nem is feküdt neki a balkezes ellenfél. Ha tapasztaltabb bunyós lenne, megverhette volna. Ám 19 évesen az ötödik helyen végzett, ezzel négy olimpiai pontot szerzett a magyar amatőr ökölvívásnak, ami örömteli eredmény. Hogy ez sok, vagy netán kevés, most még ne beszéljünk róla, az elemzéseknek is eljön rövidesen az ideje. Egy viszont biztos, nem vagyok elégedett, hisz bíztam egy érem megszerzésében, és nagyon közel voltunk hozzá. Három meccset nyertek a fiúk, és az már egyértelműen kiderült, hogy az első pillantásra könnyűnek tűnő sorsolásunk még sem volt olyan könnyű” – jelentette ki Csötönyi Sándor.

Harcsa Zoltán 5. helye mellett olimpiai részvételt kivívó Káté Gyula (64 kg) a nyolcaddöntőben, míg Varga Miklós (60 kg) az első fordulóban szenvedett vereséget.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.