Olimpiai Kvalifikációs Torna, Trabzon 4. nap

Kiesett a magyar ökölvívó válogatott két nagy reménysége a trabzoni olimpiai kvalifikációs tornán, így az Európa-bajnok Bacskai Balázs és az Eb-bronzérmes Szellő Imre sem lesz ott Londonban

Magyar kvótaremények, vezéráldozatokkal

Igencsak felemásra sikeredtek a negyeddöntők a magyar férfi ökölvívó válogatott számára a Trabzonban zajló olimpiai kvalifikációs tornán. Az 52 kilós Kalucza Norbert újabb bravúros győzelmével már a legjobb négy között jár, és ha legyőzi a török Selcuk Ekert, akkor biztos kvótaszerző. Ugyanitt jár a szupernehézsúlyú Bernáth István, aki egy újabb közönségszórakoztató győzelmen van túl, és neki a francia Tony Yoka testén át vezet az út Londonban. Kiesett viszont a válogatott két, az olimpiai szereplésre legesélyesebbnek tartott ökölvívója: a 69 kilós Bacskai Balázs a török Abdulkadir Koroglutól, míg Szellő Imre (81 kg) az angol Callum Smithtől szenvedett pontozásos vereséget, így egyikük sem indulhat Londonban. Ugyanúgy, mint a 91 kilós Darmos József, aki az ír Thomas McCarthy ellen kapott ki 16:7-es pontozással. Az elődöntőkre pénteken kerül sor, melyekben a magyar válogatott még teljesítheti az utazás előtt kitűzött célt, a már meglévő három kvóta mellé egy, esetleg két bokszolónk kvalifikálja magát az olimpiára.

Az év eddigi legfontosabb versenyén veszítette el idei veretlenségét a magyar férfi ökölvívó válogatott legnagyobb reménysége, a 69 kilós Bacskai Balázs a törökországi Trabzon városában megrendezett, a még kiadó londoni olimpiai szereplést jelentő kvótás helyekért zajló kvalifikációs tornán. A 2010-es Európa-bajnok sorsolása folytán már a negyeddöntőben szembe került a helyiek legnagyobb kedvencével, a trabzoni illetőségű Abdulkadir Korogluval. Bacskainak ráadásul nemcsak a törökkel, hanem a futballarénákban megszokott szurkolói buzdítással, illetve a hazai pályán eddig megfelelően lejtő pontozással is meg kellett küzdenie. A magyar bokszoló kőkeményen végighajtotta a három menetet, ám ez sajnos kevésnek bizonyult, ugyanis a pontozók – igencsak túlzó különbséggel – végül 21:14-re Koroglut látták jobbnak. Egy biztos, ha ez a meccs máshol, semleges helyszínen van, más lett volna a végeredmény. Ám ez sajnos a tényeken semmit sem változtat, azaz Bacskai Balázs nem lesz ott a londoni olimpián.

„Már a második olimpiámról maradtam le az utolsó pillanatban, és ez egyelőre feldolgozhatatlan számomra. Tiszta pofont nem kaptam az egész meccsen, ráadásul meg voltam győződve, hogy minimum egálban vagyunk az első menetet követően. Ehhez képest már négy ponttal vezetett. Mindent kiadtam magamból, mindent megtettem, amit lehetett, de ez lett a vége, holott a második és harmadik menetben nagyon meghajtottam, és sokszor el is találtam őt. Ennyire nem jók a törökök, és most kiderült, semmit sem bíztak a véletlenre” – fogalmazott Bacskai, aki sírva ücsörgött a meccs után az öltöző sarkában.

Pedig megint szépen indult a nap, ugyanis az 52 kilós Kalucza Norbert megint hatalmas szívvel harcolva a harmadik menetben fordította a maga javára a Severiani Csiladze elleni meccsét.  A grúz végig rengeteget szabálytalankodott, ám a második menet végén mégis ő vezetett 10:8 arányban. Ekkor azonban megindult Kalucza, és fantasztikus csatában végül legyőzte 14:13-as pontozással Csiladzét, és ezzel bejutott a legjobb négy közé közé. Norbi immár egy lépésre van az olimpiai kvótától, ám ez nem lesz számára egyszerű feladat, hisz a török Selcuk Eker következik számára. Esetleges veresége esetén is tovább reménykedhet Kalucza, ugyanis a kiírás értelmében az elődöntőben vesztes bokszolók közül az lesz a harmadik, aki a későbbi győztestől kapott ki. Ebben a súlycsoportban ugyanis az első három kvalifikálja magát a londoni olimpiára.

„Rengeteget szabálytalankodott ellenem a grúz egész meccsen, és ezért csak a második menet végére találtam meg a megfelelő, győzelemhez kellő stílust. Pontosan tudtam, hogy vesztésre állok, éppen ezért úgy mentem vissza az utolsó három percre, hogy mindent kihajtok magamból. A vége felé már éreztem, hogy meglesz a győzelem, és bevallom, nagyon feldob, hogy csak egy lépésre vagyok a kvótától” – fogalmazott a meccsét követően Kalucza.

Másik kvótaesélyes bokszolónk, Szellő Imre (81 kg) szintén nem élete napjaként fog emlékezni a tegnapira. Bacskaival éppen egyidőben lépett szorítóba az angol Callum Smith ellen, és – valljuk be őszintén – elveszítette a meccsét. Igaz, nem 16:6 arányban, ahogy a pontozók kihozták, ám ez a lényegen sajnos megint nem változtat.

„Óriási csalódás ez a vereség számomra, hisz a londoni olimpia miatt maradtam az amatőrök között Peking után. Egy világ omlott össze bennem, és ha azt mondom, sajnálom, az abszolút nem fejezi ki az érzéseimet. Az első menetben végig igyekeztem betartani a taktikai utasításokat, egyeneseket ütöttem, illetve testre támadtam. Szorosnak hittem az állást, de az sem roppantott meg, kiderült, három pontos hátrányból kell folytatnom, hisz az előző meccsemen is tudtam fordítani. Bevallom, amikor megtudtam a második menet végén, hogy hat pont a különbség, el sem akartam hinni. Az utolsó három percben nyomtam, végig előre bokszoltam, és már a ringben éreztem, ez nem mindig sikerült. Kell egy kis idő, míg feldolgozom azt, ami velem történt” – préselte ki magából Szellő.

A délutáni program utolsó előtti párjában szólították a szupernehézsúlyú Bernáth Istvánt, akinek a szlovén Labinot Xhoxhaj ellen kellett bizonyítania. Nos, Bernáth ismét közönségszórakoztató meccset produkált: törökön kívül ennyi tapsot senki sem kapott, és az sem tudta a kedvét venni, hogy a bíró figyelmeztette, hogy komolyan vegye a küzdelmet. Jellemző kép volt a 14:4-re megnyert meccs végén, hogy a szlovén arra kérte a magyar bunyóst, hogy fotózkodjanak egymással.

„Megint jól éreztem magam a ringben, örülök, hogy át tudtam menteni a formámat az első meccsről. A szlovén masszívabb ellenfél volt, mint az első meccsen az izraeli, de itt is ugyanazzal a lendülettel voltam képes mindhárom menetet végigbokszolni. Tény, hogy a második menet közepétől a közönségnek is bokszoltam, mert éreztem, nincs veszélyben a győzelmem” – árulta el Bernáth, aki a pénteki elődöntőben a francia Tony Yoka ellen lép ringbe.

Sajnos a nap utolsó magyar vonatkozású mérkőzésén eldőlt, hogy az Eb-bronzérmes Darmos József (91 kg) sem folytathatja tovább a londoni kvótáért való küzdelmet. A magyar nehézsúlyú ellenfele, az ír Thomas McCarthy hatalmas, látványos – ám sokszor szabálytalan – ütésekkel tarkított csatában végül 16:7-re győzött, holott a második menetben számolni is kellett rá. Sajnos Darmost a sokadik alkaros ütéséért megintették, de ez már nem osztott és szorzott a végeredményt illetően.

„Már nagyon vártam a meccsemet, rendesen felpörgettem magam, de sajnos a túlzott akarásom teljesen elnyomta a boksztudásomat. Tipikusan olyan küzdelem volt, ahol a kevesebb jóval több lett volna. Bevallom, nagyon elbizonytalanított az a tudat az első menet végén, hogy három ponttal vezet, holott teljesen jogos volt ez az állás. Innentől kezdve csak egyben bízhattam, hogy kiütöm valahogy, és emiatt teljesen elveszítettem a fejem. Egyetlen pozitívuma a meccsnek, hogy a szívem a helyén volt, harcoltam az utolsó leheletemig” – közölte Darmos.

A pénteki elődöntőkre tehát két magyar – Kalucza Norbert és Bernáth István – maradt, azaz a magyar válogatott – amely eddig 7 siker mellett 5 vereséget gyűjtött be – még bőven teljesítheti a trabzoni utazás előtt megfogalmazott célját, miszerint a már meglévő három kvóta mellé egy, esetleg egy újabb londoni helyet megszerez.

A trabzoni kvalifikációs torna pénteki, magyar érdekeltségű meccsei

52 kg – Kalucza Norbert (az első háromban kell végeznie): az elődöntőben a török Selcuk Eker ellen lép ringbe a délutáni programban

+91 kg – Bernáth István (döntőbe kell kerülnie): az elődöntőben a francia Tony Yoka ellen lép ringbe a délutáni programban

A londoni olimpia résztvevője már: Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg).

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.