Magunkról

A vecsési ökölvívó szakosztály története

Városunkban, 1980-ban alakult meg a Vecsési Sport Egyesület Ökölvívó Szakosztálya. Az indulásnál bábáskodó Ferihegy Tsz. elnöke Dobrovitz József, Szegedi István, Varga István-, aki most a Sport Egyesület elnöke- és természetesen Farkas Sanyi bácsi a szakosztály vezetője a mai napig segítik, támogatják a csapatot. Némi keresgélés és egy-két elutasítás után első edzőtermük az akkori Martinovics Ignác-mai nevén Gr. Andrássy Gyula- általános iskola tornaterme lett.

Megalakult a szakosztály, meglett és hamarosan megtelt az edzőterem. Elkezdődött az érdemi munka! És ez tart mind a mai napig sok gonddal, küszködéssel, anyagi nehézséggel, munkával és ragyogó sikerekkel. A ragyogó jelző elsősorban az elnyert érmekre vonatkozik. Másodsorban az érmeket elnyerő ökölvívó palánták arcára Hiszen 2007-ig Junior Világbajnoki ötödik helyezést, Kadet Európa bajnokságokon két ezüstérmet és egy bronzérmet, a Magyar Bajnokságban huszonöt  aranyérmet nyertek! Ezen kívül számtalan Magyar Bajnoki ezüst és bronzérem van a szakosztály tarsolyában.
Diák Olimpián és Budapest Kupán szintén számos serleget nyertek a vecsési ökölvívók. Időközben a szakosztály átköltözött a Petőfi iskola nagy és kényelmes tornatermébe. Ahol egészen addig otthonra találtak, míg el nem készült a Martinovics téri iskola új tornaterme, ahová már az építés során elhelyezték a szorító rögzítéséhez szükséges konzolokat is. 1998 egy újabb vízválasztó volt az ökölvívók életében, hiszen megszakadt a sikersorozat. Anyagi gondok és utánpótlási nehézségek akadályozták a jó eredmények elérését. Néhány nehéz év után az utánpótlás biztosítottnak látszik. 2002-ben a Magyar Bajnokság egy ezüst és két bronzéremmel honorálja a megfeszített munkát. A következő évben Vona József szakedző átveszi a női válogatott irányítását. Helyére a szorító sarkába Varga Viktor áll, aki válogatott ökölvívó volt, középfokú edzői végzettséggel és AIBA nemzetközi bírói vizsgával is rendelkezik. Az eredmények sem sokat váratnak magukra. 2003-ban a Magyar Bajnokság egy arany és két bronzéremmel, a Budapest Bajnokság három aranyéremmel és három ezüsttel, míg a Diák Olimpia két arany és egy ezüstmedállal gyarapította a már eddig is tekintélyes gyűjteményt.

A következő fontos évszám 2004. amikor a szakosztály önálló edzőterembe költözik a Kálmán utca 18. szám alatt, ahol egy bontásra ítélt épületet sikerült társadalmi munkában és támogatói segítséggel sportolásra alkalmas objektummá varázsolni. A felújítás, kibővítés 6 hónapot vett igénybe, és nagyon sok utánajárás, segítségkérés eredményeképpen ősszel már itt kezdünk dolgozni. Az önálló központ óriási fejlődési lehetőségeket rejt magában, hiszen az edzések ideje és száma csak rajtunk múlik. A teremnek is köszönhető, hogy a szakosztály 2005-ben bekerül a Papp László programba. Ez röviden annyit jelent, hogy kiemelt, államilag támogatott utánpótlás nevelő szakosztály lettünk. Mivel ilyen címmel nem sok egyesület dicsekedhet (az egész országban 15 egyesület) ezért nagyon büszkék vagyunk rá, és folyamatosan próbálunk megfelelni a magas elvárási követelményeknek.

2016-ra végre elmondhatjuk, hogy a sok munka újra meghozza gyümölcsét, hiszen most már minden korosztályban van több olyan versenyzőnk, akik az országos bajnokságban el tudnak indulni. A szakosztály eddigi fennállása alatt több mint 40 magyar bajnoki címet, EB és VB érmeket szereztek versenyzőink.

Seres Attila
szakosztályvezető

Vélemény, hozzászólás?