Elhunyt Török “Béka” Gyula olimpiai bajnok ökölvívó!

Elhunyt Török Béka

Hatalmas veszteség érte az ökölvívást, és az egyetemes magyar sportot: elhunyt Róma olimpiai bajnoka, Török Gyula „Béka”.

A mindössze 161 centiméter magas, “Béka” becenévre hallgató öklöző nagy sikereit a Vörös Lobogó, majd az MTK színeiben aratta.A legendás Fogarassy Mihály -aki akkortájt a KAC edzője volt- fedezte fel, miután a strandon a szeme láttára vert meg egy nagyobb srácot. Ő nevelt az igazi kispesti csibészből ökölvívót. Lég- és harmatsúlyban ötször nyert magyar bajnokságot. Kedvenc, eredményes harcmodorával, a villámgyors beugrások utáni csapott horgokkal 1959-ben Luzernben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, majd 1960-ban, Rómában az olimpián nem talált legyőzőre. Négy évvel később, Tokióban nem tudott ismételni, harmatsúlyban az első fordulóban vereséget szenvedett.

Visszavonulása után az Építők SC (1976-1978), majd a Csepel SC (1978-1981) ökölvívó-szakosztályának edzője volt, majd a válogatott mellett is segédkezett. A 80-as évek végén rövid ideig a Vecsés SE edzői feladatait is ellátta.

Kiemelkedő sportolói és edzői pályafutása elismeréseként 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozat).

„Béka” egy évtizede már betegeskedett, szélütés érte, de betegségét mindvégig méltósággal tűrte. Január 24-én lett volna 76 éves. Kalandos életéről Szugyeczky József írt könyvet “Béka a szorítóban” címmel.

Béka legyen neked könnyű a föld!

Forrás:MÖSZ/SA

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.